Column nieuwsbrief

15 - 10 - 2017

Bent U ook horendol geworden van de snelheid waarmee de wijzigingen van de 17 spelregels tot ons zijn gekomen? Ik kan me voorstellen dat je als scheidsrechter dan de bomen in het spelregelbos niet meer ziet. Ik had een gesprek voor een wedstrijd met een bekende regiotrainer en die zei letterlijk:

” Wie verzint dat soort dingen nu weer”. Het ging uiteraard over de inmiddels wereldberoemde penaltyserie bij Lisse. Je kunt er allemaal iets van vinden, maar feit is wel dat de scheidsrechter, achteraf, het niet juist heeft gedaan. Ik kan me het overigens wel voorstellen dat je denkt: “o ja das waar, heb ik bij de wijzigingen gelezen.”

 

Wat dat betreft is de opmerking in het artikel in het blad de Scheidsrechter juist: de nachtmerrie van iedere scheidsrechter: de reglementen niet goed toepassen. Iedereen heeft dat weleens gehad, ook ik. Of je nu kaarten vergeten bent, een strafschop op het einde van de wedstrijd niet laat nemen, een verkeerd nummer noteren, een wisselspeler die plotseling in het veld staat, een verkeerde spelhervatting, kortom we moeten altijd bij de les blijven en niet wijzen naar die ander want de overige 4 vingers wijzen namelijk naar jezelf. De rechter moest eraan te pas komen, die zei dat terecht de KNVB heeft ingegrepen. Maar volgens mij is het helder: er staan toch: “om en om”. Ik vind het wel raar, dat de burgerrechter eraan te pas moest komen. Men conformeert zich toch aan het tuchtrecht van de KNVB, maar als het niet uitkomt??? Lekker busreisje van 200 km heen en 200 km terug. De winnaars hadden wel een heel verre leuke terugreis naar Hoek. Misschien was een speelveld halverwege ook een optie geweest.

 

Op de spelregelavond die ik gaf bij de GSV, kwam het onderwerp aan de orde: overtredingen tegen medespelers. Leunen om een bal te koppen of leunen om een doelpunt te verijdelen, dat waren nog zaken onder noemer: kan gebeuren. Sommige aanwezigen moesten enigszins daarom lachten. Maar afgelopen weekend spande de kroon: een speler krijgt een kopstoot van een medespelers. Waarom? Hij speelde bal niet over. Iedereen die gevoetbald heeft of nog speelt, weet dat het soms inderdaad frustrerend is, als je de bal niet krijgt. Maar om nu met deze wijze van reageren je woede kenbaar te maken, gaat wel heel ver. Ook heeft een rechter nu bepaald dat een blessure door het voetballen, gevolgen kan hebben voor de dader. Ik ben dus benieuwd hoe deze kopstoot opgepakt wordt door de KNVB en ook door justitie. Werkstrafje misschien??

 

We hebben er weer een taak bij. De spelregels zeggen dat we plichten en bevoegdheden hebben. Ze zeggen niet dat we een telefoon aan moeten schaffen om de administratie van de wedstrijd af te werken. De wedstrijdapp. Ik weet het, de voortgang is niet tegen te houden, maar ik ervaar het als een helaas vervelend ding. Waarom? Niet de techniek, het lukt wel, maar voor en na de wedstrijd zie je niemand. Nog even dan komt de scheidsrechter op het veld, gaat naar zijn kleedkamer, fluit, doet de administratie en gaat weer weg. Ik weet het, ik chargeer, maar ik heb het nu 4 maal zo beetje ervaren. De cabaretier Wim Sonneveld zei ooit eens: “misschien ben ik te oud voor deze wereld”. Ik hoop het niet.

 

Wij hebben weer een bijeenkomst van de KNVB achter de rug. Bij ons, de GSV. 20 Spelregelvragen, uitleg over de app en aandachtspunten. De vragen waren nu wel praktijkgericht. De lastigste vond ik de vraag van de strafschop: overtreding nemer, te vroeg toelopende spelers en de doelman deed ook iets verkeerd. Ga er maar aan staan in de wedstrijd…….

Wat ik jammer vond, dat er zoveel deelnemers waren. Enerzijds snap ik het wel, kosten besparend, maar anderzijds is het voor een docent bijna niet te doen om ca 43 deelnemers allen de juiste aandacht te geven.

 

De week van de scheidsrechter wordt samen georganiseerd COVS – KNVB. De commissie werving en behoud van de COVS heeft grote inbreng gehad bij de invulling van deze week. Niet alleen leden maar ook verenigingsscheidsrechters zijn welkom op de avonden. Wij, de GSV, hadden ook geopteerd voor een clinic. Helaas mocht het niet lukken. Volgende keer misschien. Het is goed dat 1 maal per jaar de scheidsrechter in het zonnetje wordt gezet. Misschien mag dat wat meer, maar toch.

 

Ja alles hierboven is niets meer waard als je het bericht van donderdag 12 oktober gezien hebt op de tv, waarin verteld werd dat de vrouw gevonden was.

Verbeter de wereld maar begin bij jezelf.

 

Ben Wirken