Willekeur door onwetendheid

01 - 06 - 2017

Wat voor scheidsrechters en assistent-scheidsrechters het toetje moet zijn van het seizoen, de nacompetitie, is dit seizoen door de onwetendheid van de nieuwe medewerkers van de KNVB voor veel van ons verpest.

Zo vonden op 20 mei voor veel reserve-teams de bekerfinales plaats. Ik kreeg een aanstelling als assistent-scheidsrechter bij de finale SCZ 3 – RKVSC 2 in ik meen de reserve 5e klasse. En daar waar ik vorig jaar na mijn aanstelling bij een 3e elftal de KNVB gebeld heb met de mededeling dat ze daar maar een ‘Dordtse AOW’er’ naartoe moesten sturen en me maar moesten bellen als ze een echte wedstrijd zouden hebben (nooit meer wat gehoord uiteraard) ben ik dit jaar wel gegaan. Alle wedstrijden op het prachtige complex van Achilles Veen met veel sfeer door enthousiaste fans. Ook een aantal andere ‘zwaargewichten’ kregen soortgelijke wedstrijden. Sommigen die veel hoger fluiten binnen onze club mochten zelfs een 6e klasser of zelfs de veteranenfinale fluiten.

Je vraagt je op zo’n moment af, hoe komen ze binnen de KNVB bij zulke aanstellingen? De reguliere competitie wordt via de computer aangesteld, maar de nacompetitie wordt handmatig aangesteld. Nu blijken er wat nieuwe mensen te werken voor de KNVB Zuid die het niet helemaal goed begrepen hebben. Op zich is dat jammer voor degenen die zwaar onder het pakket zijn aangesteld, maar nog veel vervelender is het voor de scheidsrechters die normaal in hun nopjes zouden zijn met dit soort wedstrijden. Voor hen bleef er dit jaar namelijk helemaal niets te fluiten over.

Ook in de overige aanstellingen ging er nog van alles mis, zo kregen scheidsrechters die op degraderen staan, mooie wedstrijden om te fluiten aan de bovenkant van hun pakket en mochten anderen die nog mogen hopen op promotie naar de nacompetitie voor reserveteams. Waarbij dit jaar geen neutrale assistenten aangesteld stonden… Ook voor het Pinksterweekend voldoende gekkigheid, waarbij de meesten niet aangesteld zijn en een aantal zowel zaterdag als maandag mogen acteren. Laten we hopen dat de aanstellers volgend jaar voldoende ervaring hebben om de klus op de juiste manier te klaren.

Een ander fenomeen blijft toch de promotie-degradatie. Op 7 juni zullen we allemaal weer te horen krijgen of we op hetzelfde  niveau, een stapje lager of een stapje hoger mogen acteren. Binnen de KNVB hebben ze volgens mij nog niet echt door wat een impact dit heeft op een scheidsrechter. In tegenstelling tot een aantal jaren terug, toentertijd kreeg je 6 tot 8 rapporten, moeten we het doen met 1 of 2 rapporten per seizoen. Dit betekent dat scheidsrechters op basis van 1 wedstrijd kunnen promoveren of degraderen. Een regelrechte schande die ook niet ten goede komt aan de kwaliteit van de arbitrage op zaterdag- en zondagmiddag. Ten onrechte gepromoveerde scheidsrechters die het niveau niet aan kunnen en gefrustreerde scheidsrechters die vanwege degradatie hun fluit aan de wilgen hangen. Lijkt mij geen gewenste situatie. En ik weet dat de KNVB zal roepen ‘we hebben te weinig rapporteurs’. Maar dat is de schuld van de KNVB zelf. Toen de nieuwe rapportage begon, hebben ze heel veel rapporteurs bedankt voor bewezen diensten omdat ze niet op z’n minst 10 rapporten maakten per seizoen. De scheidsrechters zijn hier nu de dupe van. En daar waar in het verleden de themabijeenkomsten met spelregelvragen nog voor wat verschuiving kon zorgen, heeft de KNVB er dit jaar voor gezorgd dat iedereen minstens een 8 tot een 10 zou halen. Dus ook hier wordt het kaf niet meer van het koren gescheiden.

Laten we hopen dat de KNVB er voor zorgt dat ze voor komend seizoen de zaakjes intern op orde zal brengen zodat de scheidsrechter kan rekenen op eerlijke aanstellingen in de nacompetitie en voldoende rapportage voor iedereen zodat elke wedstrijd een scheidsrechter krijgt van het niveau dat die wedstrijd verdient.

Sjors de Jong