Doorpakken of laten gaan

11 - 09 - 2018

Het bleek dat de afgelopen zomer een hele warme was. Zelfs tijdens mijn jaarlijkse trainingskamp in Zeeland was het soms, voorzichtig gezegd, lekker warm. Dus je kwam tot niets. Bij 35 graden, ook nog rond 20.00 uur,  was het niet leuk om een inspanning te leveren. Ik zag daar ook grasvelden veranderen in steppen op een betonnen ondergrond. We zijn nu inmiddels 5/6 wedstrijden verder, al of niet op kunstgras en dus is het “business as usual”.

 

De verplichte rust kwam goed uit want in juni kregen we al de spelregelwijzigingen. Niet zo drastisch of moeilijk.  Dat men de VAR in de regels verwerkt heeft, lijkt me duidelijk.  Op amateurniveau niet belangrijk, maar het zijn wel wijzigingen. Alleen ik vraag me af of de VAR een aanwinst is. Ik ga de discussie niet aan, want er zijn al hele vellen papier aan vuil gemaakt. Tijdens het WK werd mij regelmatig gevraag hoe ik erover dacht. Mijn persoonlijke mening staat hierboven. Wat ik wel beluister, is dat de VAR-scheidsrechter zelf op het veld mogelijk een andere manier van fluiten heeft als de dienstdoende arbiter en dus zijn eigen ”stijl” al of niet laat meetellen bij een beoordeling. Lastig denk ik. Tot mijn grote verbazing is nu ook de UEFA overstag. De VAR wordt straks gebruikt bij de Championsleagewedstrijden. Staan er in ieder geval geen 5 scheidsrechters meer op het veld. Misschien moeten ze punten waarbij de VAR mag/moet optreden, uitbreiden tot het goed kijken naar overtredingen, buiten het gezichtsveld van de scheidsrechter.

 

Er mogen steeds meer I-pads, telefoons, headsets etc. in de dug-out komen, want het mag. Nog even en dan stuurt de scheidsrechter via zijn telefoon, zit nog in zijn zak na het controleren van de pasjes, een appje naar de trainer dat hij uit de dug-out moet gaan en op de tribune moet gaan zitten. Moderne communicatie zullen we maar zeggen.

 

Regel 11 is door het bijvoegen van een woord: “geraakt” nog meer ingewikkeld geworden als dat deze regel al was en is. Zo ook bij een overtreding in een buitenspelsituatie of net voor het buitenspel (gaan) staan. De bekende “splitsecond” is nog kleiner geworden om alles goed waar te nemen.

 

Regel 12 is uitgebreid met een rode kaart voor bijten, geel voor het betreden van de VAR-ruimte bij of nabij de dug-out en voor het gebaar maken van een Tv-scherm, geel ook bij voordeel bij een scoringskans, doelpunt of niet en de trukendoos bij een ingooi blijft gesloten: alleen staande ingooien. Gelukkig is er ook voor de doelman duidelijkheid bij het soms voor de 2e keer spelen van de bal. Kortom weer meer kleine wijzigingen, die de scheidsrechter nopen tot waakzaamheid.

Wij pakken dus gewoon door en we laten niets gaan.

 

Tot slot enige vermakelijke opmerkingen  van een Vlaamse commentator bij WK wedstrijden afgelopen juli:
Volkslied Engeland: ”God save the Queen”,
  “dat doet Hij al 92 jaar”.

Spelen met een rugzak: stevige mandekking.

De doelman heeft geen beste voeten: Trap niet goed uit.

Er lopen lijken rond: Uitgewoonde spelers na verlenging en strafschoppen.

De metronoom op het middelveld: Bedoeld wordt Modric van Kroatië. (Metronoom is een hulpmiddel bij muziek die het ritme aangeeft).

Geen deuk in een blik getrapt: Bakt er niets van.

Achter de hand praten van Japanse spelers: hoeft niet want we verstaan er toch niets van.

De Argentijnse coach kijkt naar het noorden: hij weet het ook niet meer.

 

Dit maakt het luisteren naar een voetbalwedstrijd wel zo leuk en prettig.

 

Ben Wirken