Lijstjes

11 - 12 - 2018

In de maand december worden we overspoeld door lijstjes: Voor de Sint of kerstman, Top 1000 allertijden, Top 4000 van de eeuw, sportman/vrouw/ploeg van het jaar, de beste voetballer van het jaar en zo zal ik er nog wel een paar vergeten. Een ding is zeker: het zorgt bijna altijd voor commotie of men zegt: “appels en peren vergelijken”, zie de discussie over de sportvrouw/man van het jaar. Waarom voetballer A wel of zwemmer B en niet wielrenner C of hardloper D. Nou, dat is heel duidelijk volgens mij. Alles is subjectieve waarneming en “val je nog in het pulletje” (juiste man op de juiste plaats op het juiste moment).

 

Kijk ook naar de opwinding rond de Gouden Bal. Heel Zuid-Amerika, Frankrijk en Spanje stond op zijn kop want Modric was de winnaar. En dan ik heb ik het nog niets eens over de misplaatste grap in de richting van de winnares van de Gouden Bal bij de vrouwen. Respect kom ik regelmatig tegen in reclames van de UEFA en de FIFA. Deze grapjas was zeker vergeten er een keer naar te kijken.

De sportpers doet soms graag een duit in het zakje. Val je in de smaak, dan staan er 6 pagina’s over je favoriete voetbalclub in de krant en heb je al 2 maal gescoord bij die topclub, moet je opgeroepen worden door de bondscoach. Waar is en blijft het gezonde verstand? Ik weet het: voetbal is de waan van alle dag: op het lijstje van transfers staat Frenkie uit Arkel toch maar mooi bovenaan. Waar gaat het over?

 

Aan mijn lijstje van spelregels heb ik ook de 2e bal in het veld bij Feijenoord –PSV toegevoegd. Wat, als er gescoord zou zijn door PSV met die 2e bal op het veld? Op het lijstje van omgaan met emoties staat dit dan waarschijnlijk hoog op 1. Nog een mooie: buitenspel bij Ajax – ADO: leg maar eens uit bij de lagere echelons dat er een nieuwe situatie was ontstaan door de balbehandeling van de ADO-speler na de buitenspelsituatie van de Ajax-speler. En deze dan: hond houdt bal tegen na blunder doelman!!! Succes met de uitleg.

 

Ik moet ook af en toe een lijstje invullen via de wedstrijdapp over mijn beleving van de wedstrijd. Ik mag dan punten geven van 1 t/m 5. Heeft te maken met rapportage, heb ik begrepen. Nou fluit ik al een tijdje en nog steeds met plezier, dus geen probleem met de puntenwaardering. En ik smelt af en toe nog steeds bij sommige pupillen van week: lange broek tot op de grond, stoere outfit en natuurlijk het loopje met de bal naar het vijandige doel, om daar dan te scoren, om vervolgens als een speer de euro die hij van mij heeft ontvangen bij het tossen om te zetten in iets lekkers, alles geregistreerd door trotse ouders. Daar doe je het toch ook voor?

 

Ben Wirken