Promovedibal en waardevolle scheidsrechter

26 - 09 - 2018

Woensdagavond 11 september j.l. werden weer de scheidsrechters van onze vereniging gehuldigd die vorig seizoen gepromoveerd zijn. Helaas kon Tijmen Ouwerkerk niet aanwezig zijn maar hem zullen we de herinnering ter zijner tijd uitreiken. Uiteraard stond de voorzitter ook even stil bij de leden die dit seizoen een groep lager hun wedstrijden mogen fluiten en stak hun een hard onder de riem. De waardevolle scheidsrechter werd ook weer benoemd door Johan Heijkoop en wie het is kan je op de foto's zien. Ook foto's van alle promovendi en de toespraak van Johan staat hieronder.                 

De Waardevolle Scheidsrechter 2018

Beste GSV’ers,

Vanavond zijn we weer bij elkaar om enige scheidsrechters in het zonnetje te zetten. Natuurlijk verdienen diegenen, die heel goed hebben gepresteerd in het afgelopen seizoen, hun moment van euforie, en ik feliciteer Willem, Pieter, Thijmen, Arno, Nico, Ies, Richard en Ad onze donateur  dan ook van harte met hun behaalde promotie, en wens hun veel succes komend seizoen. Maar er zijn veel meer scheidsrechters die in de luwte hun wedstrijdjes fluiten. Zij zijn altijd beschikbaar en worden niet, zoals de toppers onder ons, begeleid en in de watten gelegd. Mijn idee, ontstaan in 2012, was om ieder jaar een scheidsrechter van deze groep te benoemen tot “ WAARDEVOLLE SCHEIDSRECHTER”.

Ook zij verdienen een moment van euforie en een welverdiend applaus . Het leuke van dit item is dat de promovendi allang bekend zijn, maar deze waardering altijd tot het laatste moment geheim blijft.

Laten we ze nog even benoemen: Teunis Klop, jammer dat hij voor langere tijd is uitgeschakeld. Arno van Dalen, die kunnen we de bijnaam “De Volendammer” geven. Dirk de ruiter altijd positief met zijn altijd goede humeur en gulle lach. Nico Hol, altijd bereid om zich in te zetten voor de GSV. Wim Ippel ons actieve bestuurslid en Wim Kant die zijn verantwoordelijkheid nam toen ons bestuur zich in een crisissituatie bevond.

Hij stond op de reservelijst en had een vrije zaterdag want op zijn niveau was er geen afzegging. Toch werd hij “last minute” gebeld, er was een scheidsrechter nodig voor een vrouwenwedstrijd. Geen probleem zei hij tegen de aansteller, ik ga. Dat toont de ware aard van een WAARDEVOLLE SCHEIDSRECHTER.

Op die bewuste zaterdag ben ik bij een hoofdklasse wedstrijd. Ik zit op de tribune en kijk achterom naar het B-veld, en ik zie daar 22 mooie meiden hun stinkende best doen. Mijn oog wordt getrokken naar de man in het zwart. Volledig geconcentreerd en met veel passie volgt hij de wedstrijd. Zo nu en dan moet hij vol in de steigers, en met een snelle acceleratie volgt hij een pijlsnelle aanval over links. Een overtreding volgt, en met een gemaakte boze blik spreekt hij dame in kwestie aan. Ze moppert wat terug en accepteert dan gelaten de vermaning en is zichtbaar opgelucht dat een kaart achterwege blijft. Door zijn uitstekende conditie en mooie loopstijl volgt hij probleemloos tot het einde van de wedstrijd. Intussen mis ik een doelpunt van de thuisclub, en ik vraag aan mijn buurman, Rien van Haaften, wie er heeft gescoord. Ik heb de neiging om na de wedstrijd naar de kleedkamer te gaan om die scheidsrechter van de vrouwen wedstrijd een compliment te geven. Ik doe het maar niet, want ik zie hem woensdag toch.

Ik weet niet wanneer hij begonnen is als scheidsrechter, maar volgens de ledenlijst van de GSV is hij lid geworden op 1 maart 2010.

In dit afgelopen seizoen brak hij een record. Hij floot dit jaar meer dan 90 wedstrijden inclusief EM cup en toernooien. Ben je dan waardevol of niet?

Natuurlijk heb ik het bovenstaande verslag van die wedstrijd sterk overdreven, maar wat wel waar is dat hij zijn verantwoordelijkheid nam om deze wedstrijd te fluiten, dat hij altijd beschikbaar is, en dat hij buiten het fluiten ook een waardevolle kracht is voor de GSV. Met veel plezier, en met waardering voor wat hij heeft gepresteerd in het afgelopen jaar, reik ik de beker dan ook uit aan: Wilbert de Boon