Spelregels bittere noodzaak

16 - 05 - 2018

Hieronder een stuk van Ben Wirken die uitlegd waarom spelregels zo belangrijk zijn om te weten.

U heeft ongetwijfeld op regiovoetbal de soap gelezen over de scheidsrechtersbal bij de Alblas. Er werd ineens gescoord uit een scheidsrechtersbal. Het is al een tijdje anders, weten we allemaal.

 

Zo ook de strafschoppenserie bij Nederland < 17. Hier kreeg de doelman van Ierland , na een overtreding : te vroeg bewogen, een 2e gele kaart en moest van het veld. Dit is zoals de spelregels het voorschrijven.

 

Het verschil tussen beide voorbeelden is, dat de scheidsrechter bij de Alblas de regels niet goed toepaste en bij Nederland < 17 deed de scheidsrechter het wel.

In beide gevallen was er een hoop commotie. Spelers, die waarschijnlijk de regels  ook niet goed wisten, maar wel woest waren  op de doelpuntenmaker, die een dag later zijn excuses aanbood en een trainer van Ierland die compleet door het lint ging. 

 

Eens te meer blijkt dat er nog een hoop werk te doen valt om spelregels bij zowel de scheidsrechters als spelers en begeleiders goed onder de pet te krijgen.

 

Nog een paar voorbeelden: warm lopen op de verkeerde plaats met of zonder afwijkend hesje, bal niet buiten het strafschopgebied bij een doeltrap (bewust? spelbederf?), ingooien met 1 hand en misschien wel de moeilijkste: opzettelijk handsbal  binnen het strafschopgebied (kijk naar de handsbal ja of neen bij Club Brugge van afgelopen zondag van Vormer).

Ik heb het bewust niet over buitenspel want iedereen heeft daar wel iets mee, ook ik.

 

Gelukkig hebben we op onze site iedere maand weer nieuwe kansen om onze kennis op te vijzelen, hoewel ik ook wel eens denk: oei hoe zit het ook al weer.

 

Ben Wirken