Warmte, promotie, arrogantie en blunders

05 - 06 - 2018

Als je op het einde van het seizoen een column mag schrijven, zijn er onderwerpen in overvloed. In de afgelopen weken hebben we soms het gevoel gehad dat we ergens rond de evenaar aan het voetballen waren. Als scheidsrechter vind ik kunstgras heel prettig om een wedstrijd te fluiten, maar met deze tropische temperaturen opteer ik graag voor een gewoon grasveld. Waarom? Op het kunstgras krijg je de warmte nog een keer mee, maar wel gratis. Drinkpauzes is dan een uitkomst, hoewel ik op zaterdag 26 mei een advies van de KNVB m.b.t. de hitte gemist heb. De hockeybond wel nl: voor de jeugd. Waarom kan de grootste sportbond van Nederland nooit eens als voortrekker fungeren in adviezen of aanwijzingen, of het nu koud of warm weer is.

De nationale voetbalcompetities, de grote mannen, zijn beslist. In Eindhoven, Emmen, Sittard en Doetinchem gaat men over tot de normale orde van de dag, terwijl bij Sparta, Roda en Twente de wonden gelikt worden. Ik ga niet op de stoel van een klager of fanatieke supporter zitten, maar geheel onverwachts kwamen de degradaties niet.

Zelfs kleine Dick bij Sparta, 3 trainers bij Twente en een contractverlenging bij Roda hielpen niet. Maar waar weleens goed naar gekeken zou moeten worden, is het nut of onnut van het hulpje, dat achter een beeldscherm zit en advies geeft aan de scheidsrechter van dienst. Ik ga wel een beetje mee in de gedachten van de UEFA die nog niet kiest voor de videoscheidsrechter maar wel voor de bekende assistenten met de sigarettenaanstekers.

Ik vind het allebei niets. De strafschop voor Real tegen Juventus, een bal een halve meter over de doellijn bij de Championsleage finale voor dames, de wel of geen strafschop in de nacompetitie, het duel Ramos – Salah, kortom er blijft genoeg stof voor discussies.

Ik ben benieuwd hoe men met dit onderwerp omgaat tijdens het WK in Rusland.

 

In onze regio waren er ook tranentrekkende, positief en negatief, beslissingen: Kozakken Boys net niet, Unitas zondag weer op de hoogste trede, Nivo-Sparta helemaal niets, Almkerk wel, GJS: een narrow escape, SVW een trapje lager, Noad ‘32 en Arkel een trapje hoger en niet te vergeten de clubs die op het laatste moment nog promotie/degradatie mogen/moeten gaan spelen. Spanning genoeg dus en succes voor alle scheidsrechters bij deze wedstrijden! Wat wel jammer is, dat de KNVB heeft besloten dat doelsaldi voortaan beslissend zijn bij gelijke puntenstand. Jammer van de extra wedstrijden toch? Heeft en had wel iets.

 

Tijdens de afscheidswedstrijd van Dirk Kuyt afgelopen zondag, zag ik een poging tot interview tussen de verslaggever van de NOS en de wandelende tattoospeler Depay. Ik was als verslaggever al gelijk opgestapt vanwege zijn arrogante houding en nagenoeg geen antwoord geven op de vragen. Hoezo over het paarde getild. Hij moet nog eens beter in de spiegel kijken en niet allen naar zijn tattoos.

 

Blunders maken is van alle dag en hoort bij de sport. Ook nu weer bij een scheidsrechter die dacht dat er bij 7 spelers niet meer verder gespeeld kon worden. En dat zenuwen bij blunders een rol spelen, bewijst het optreden van de doelman van Liverpool. Bij de eerste situatie denk ik wel, bij de tweede situatie overduidelijk. Jammer en dat op het hoogte podium. Iedereen die gevoetbald heeft of als scheidsrechter actief is, kan zich de eerste of meeste vervelende blunder zeker herinneren. De mijne als scheidsrechter: kaarten vergeten bij een hoofdklasse wedstrijd en als voetballer: keihard de bal achter de eigen keeper koppen in plaats van hoekschop. Gelukkig was er geen tv bij.

 

Er is een lied van de Duitse Scorpions: " Moment of Glory".  Luister en legt de tekst ernaast en deze ook: “Elk nadeel heeft z’n voordeel” van JC Cruijff.

 

Ben Wirken