WEER

05 - 04 - 2018

Het is weer lente, althans volgens de kalender. Wij als sportliefhebbers weten daar alles van. Ik loop al heel wat jaartjes mee bij de GSV maar ik kan me niet herinneren dat er een training werd afgelast vanwege de kou. Wel wegens onbespeelbare velden op het oude SVW-veld. Om maar niet te spreken van de zaterdagse ochtendkou van enkele weken geleden. Wie het meest blij waren met de afgelasting waren de pappa's en mamma's die niet om 08.30 uur op het veld moesten staan.

Zoals gebruikelijk is ook het winterse beleid van de KNVB niet te volgen, laat staan het afgelastingsbeleid. Misschien is het een optie om gewoon van januari tot maart niet te spelen. Kan iedereen gewoon 2 3 keer op wintersportvakantie. Blijven de elftallen op sterkte. Nu zijn de kunstgras ploegen snel klaar met de competitie. Ik weet het: de kantine inkomsten zijn belangrijk, maar het is toch lekkerder om bij 20 graden boven nul langs de lijn te staan?

Weer een spelregelwijziging/aanvulling. En weer een opmerking over het meest besproken onderdeel: buitenspel. Alleen snap ik niet de opmerking m.b.t. de videoscheids: in slow motion is het verschil zichtbaar. Hebben we toch niet nodig bij de meeste van onze wedstrijden. Toch zal ik het de volgende keer eens uitproberen: ”Mannen nu even dezelfde situatie maar dan wel in slow motion”.

Wel is helder de definitie over het spelen van de bal en het raken van de bal. Nu nog even uitleggen aan alle spelers. Eigenlijk is het net zoiets als een bewuste of onbewuste redding.  Soms ben ik toch weer in de war, net zoals bij de 5 situaties in het strafschopgebied: wanneer rood of geel, wanneer wel of geen doorgebroken speler, wanneer wel of geen strafschop?

Gelukkig hebben we weer een compleet bestuur. Een goede mix van jong en oud kwa bestuurservaring. Een compliment is hier ook zijn plaats aan het bestuur die in de afgelopen periode de GSV-trein goed op de rails heeft gehouden en proficiat voor de (her)gekozen bestuursleden. Chapeau!!

De vergadering over de hervormde voetbalpiramide is weer uitgesteld. Vooral voor de amateurclubs is dit een gemiste kans. Waarom? Omdat er in de hervormde opzet een grens zou komen aan het aantal beloften teams in amateurcompetities. Ik kan me de ergernis van de clubs wel voorstellen: Op zaterdag naar Jong Almere City voor 100 man om vervolgens de week daarop bij Quick Boys –Spakenburg voor 4000 man een wedstrijd te spelen. Ik zie dus supporters van bv Scheveningen niet naar Jong Groningen meegaan. De onderliggende reden is eigenlijk heel simpel: de BVO-tak en de amateurtak van de KNVB zullen mi nooit op een lijn komen? Waarom niet? Het zijn 2 verschillende werelden. Je moet als je promoveert naar het betaalde voetbal aan zoveel eisen voldoen, dat men zegt: doei, ik blijf lekker bij de amateurs. Financieel en bestuurstechnisch misschien wel het beste.

Ben Wirken