Opening seizoen en promovendibal

14 - 09 - 2017

Woensdag 13 september werd weer de tradionele openingsavond en promovendibal van de GSV gehouden. Hoewel de opkomst wat tegenviel was het toch gezellig, waarom mensen verstek laten gaan op deze avond willen wij graag weten. Ook als er suggesties zijn om deze anders in te richten zal het bestuur zeker bekijken want het is natuurlijk wel leuker als er meer leden aanwezig zijn. Wim Kant deed het openingswoord en onze promovendi werden door verschillende personen toegesproken. Willem Kuijntjes werd toegesproken door onze ere-voorzitter Cees Duijzer, Sjaak de Wild door Wim Kant, Henk Berendsen door Wim Ippel, Jochem van Akooij door Wim Kant, Kevin Leemans door Wim v.d. Berg, Tijmen Ouwerkerk door Wim Ippel en Rick van Rijnsbergen door Ben Wirken. Helaas kon Pieter van Veelen niet aanwezig zijn om dat hij op het laatste moment nog moest werken. De waardevolle scheidsrechter was dit jaar Nico Hol en Johan Heijkoop hield wel de toespraak waarom hij deze kreeg maar helaas was Nico niet aanwezig. Uiteraard krijgen deze beide heren hun aandenken natuurlijk wel. Verder werden de mensen die dit jaar de beste darters en klaverjassers waren ook nog gehuldigd en kregen zij ook nog een leuk prijsje. Ook de leden die de meeste keer de training hadden bezocht werden ook nog gehuldigd, hopelijk is dit een stimulans voor anderen om ook veelvuldig de training te bezoeken. Want ook conditie is voor de scheidsrechters een belangrijk onderdeel om een wedstrijd tot een goed einde te brengen. Er werd deze avond ook een verloting gehouden met als hoofdprijs een vleesschotel die geschonken werd door de BBQ kampioen of zoals velen van ons hem ook wel kennen, Rene Versluis. Namens de GSV willen wij hem hartelijk bedanken voor deze sponsoring. Om 20 over tien kon de avond afgesloten worden en kon er nog even gezellig nagepraat worden onder het genot van een hapje en een drankje. Bijgevoegd al een paar foto's van de promovendi, het tasbare aandenken en onze drie jongste leden.

Hieronder de toespraak van Johan Heijcoop voor de waardevolle scheidsrechter:

De Waardevolle Scheidsrechter 2017
Uitgereikt door Johan Heijkoop op 13 september 2017

Ten eerste: Iedereen die het dit nieuwe seizoen een stapje hoger gaat proberen, van harte gefeliciteerd.
Voor anderen die zich gehandhaafd hebben in hun groep en nog volop ambities hebben om een stapje hoger te gaan fluiten, wens ik veel succes.
Voor de groep die zich ieder weekend volop inzet, en denkt het is goed zo, ik zit aan mijn top, die groep wens ik veel plezier.
Voor diegenen die gedwongen een groep lager moeten gaan fluiten,  om wat voor reden dan ook, doe je best om het verloren gegane terrein te gaan heroveren. Laat de kop niet hangen, kijk bij jezelf waar het misschien niet goed is gegaan, want winnaars zijn niet de mensen die nooit falen, maar de mensen die nooit opgeven.

Wanneer promoveer je en hoe komt het dat je degradeert?

Bij de reguliere rapportage wordt je via een ABC-tje beoordeeld. Dus als je een A scoort heb je in mijn ogen een tien. Scoor je een B heb je een negen, en bij een C een acht enz. Een A is in de praktijk vrijwel niet mogelijk. Een C is dus het uitgangspunt. Persoonlijk zou ik met een acht dolblij zijn. Echter na een door de KNVB ingevoerde doorrekening methode kan je met deze acht zowel promoveren als degraderen.
Een groot probleem is het aantal rapporten per seizoen. Je kunt, en dat is geen echte graadmeter, promoveren of degraderen op basis van één of twee rapporten, terwijl je twintig tot vijfentwintig wedstrijden per jaar fluit. Ik denk dat mijn uitleg over promoveren of degraderen zo duidelijk is, maar het toch een probleem vormt en vaak tot teleurstelling leidt. Mijn mening: Jammer.
Deze even tussendoor voor Cees, “Een slechte dag op de golfbaan is nog altijd beter dan een goede dag op kantoor”. En nog één, “Je hebt heel wat ballen nodig, om net zo te golfen als dat ik doe”. En om het af te maken, “Heb je nog seks, of golf je al”.
Cees, top dat je het idee voor het organiseren van een golfclinic ter harte hebt genomen, negen personen hebben meegedaan en waren enthousiast. Ik kon jammer genoeg niet mee. Bij deze vraag ik je, op verzoek van velen om volgend jaar weer een clinic te organiseren, en dan liever niet in de vakantie periode.
En deze is voor Arno, winnaar van de waardevolle scheidsrechter in 2014.  “Iedere scheidsrechter fluit goed, zegt de rapporteur, alleen niet altijd op het juiste moment”.
En dan deze nog voor Tonny, “Vrouwen weten juist heel goed wanneer mannen buitenspel staan”.
Ik heb er ook nog één voor de trainingsgroep, “Als je er nog steeds leuk uitziet na anderhalf uur afgeknepen te zijn, dan heb je niet hard genoeg getraind”.
En om mezelf  niet te vergeten, “Ik ben vorig jaar 3 kilo kwijtgeraakt, ik heb ze dit jaar weer teruggevonden”.
De “Waardevolle Scheidsrechter” is dit keer toe aan de zesde jaargang. Laat duidelijk zijn dat er slechts één persoon beslist wie deze eer te beurt valt. Dus protesten hebben geen zin.
Ik heb de woorden waardevol en scheidsrechter eens opgezocht op wikipedeA. Bij het woord waardevol staat VAN GROTE WAARDE en KOSTBAAR.  Bij het woord scheidsrechter is de eerste uitleg DOOD ELEMENT. Niet erg motiverend om voor deze hobby te kiezen. Verder geeft wikipedeA aan bij het woord scheidsrechter: spelleider of diegene die beslist bij een geschil.
Ik heb een verassing voor jullie, de waardevolle scheidsrechter 2017 is geen vrouw. Na het succesvolle EK had ik zeker wat vrouwelijke aanwas verwacht in ons scheidsrechterskorps. Degene die wel de beker een jaar in zijn prijzenkast mag zetten is dan ook een man die al scheidsrechter is sinds 1995, althans in dat jaar is hij lid geworden van de GSV. In een moeilijke periode, enkele jaren geleden heeft hij serieus overwogen om te stoppen, maar gelukkig heeft hij toen toch besloten om door te gaan. Dat toont de ware sportman.
Al jaren is hij een actief lid van een commissie van de GSV, hij staat voor iedereen klaar, en  als het nodig is komt zelfs zijn gezin meehelpen als er wat wordt georganiseerd. Buiten de scheidsrechters heeft hij nog een hobby waarvan regelmatig producten te zien waren in ons clubblad en tegenwoordig te zien zijn op onze nieuwe website. Hij is vanavond ook aanwezig in ons clubhuis.
Misschien begint het bij sommigen al duidelijk te worden wie de opvolger wordt van de winnaar van vorig jaar Wim Ippel.  Ik denk als ik zeg “oliebollen”, “machinist”  of “fotograaf” dan wordt het wel duidelijk.

De  “Waardevolle Scheidsrechter” 2017 is:

NICO HOL