Uit de pen van Ben

05 - 09 - 2017

Als je na de zomerstop weer iets aan het digitale papier mag toevertrouwen, zijn er voldoende onderwerpen om over te schrijven. In willekeurige volgorde: de nacompetitie, de videoref., Europese activiteiten, Tour de France, het zomerweer, kortom genoeg aanbod.

 

Ik weet niet hoe het u is gegaan, maar ik heb te doen met de familie van Nouri: in de bloei van het leven en dan dat ongeval. Al het andere valt dan in het niet. Ik hoop dat het weer goed komt.

 

Over tot de orde van de voetbaldag:

 

Ik kan er niet omheen: de prestaties van onze dames: Europees kampioen. Alles kwam op het juiste moment op de goede plaats terecht. Ik word wel ziek van onze z.g. " kenners", die ineens iets moeten vinden van de kwaliteit van het spelpeil van onze dames.

Iedereen weet, die weleens dames heeft gefloten, ook ik, dat het niet te vergelijken is met onze heren van welke klasse ook. Wel vind ik dat ook de dames recht hebben op een gemotiveerde scheidsrechter. Dat straal je ook uit, ook als je er geen zin hebt. Dus geen appels met peren vergelijken.

 

De videoscheidsrechter zou wat mij betreft in elke betaald voetbalwedstrijd ingevoerd moeten of mogen worden.  Ik heb wel dan het gevoel dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de clubs. Waarom wel bij b.v. Ajax of Feijenoord en niet de rest? De waarde van de videoscheidsrechter is bewezen bij de Continentalcup en de nacompetitie waar bij een wedstrijd 4 x op het scherm moest worden gekeken, je kunt het er mee eens zijn of niet. Of ik heb te scherpe ogen of de verkeerde bril opgehad, maar in sommige situaties, bij een wedstrijd life aanwezig, snapte ik het niet meer. Waarom niet zoals bij het hockey, 2 of 3 maal per helft een blik op het scherm werpen? Even een bruggetje naar de spelregels: men denk erover om de vrije schop zelf te nemen en dan voor de 2 e keer weer spelen. In het hockey is het al jaren zo en ik sprak een hockeytrainer en zei dat het spel daardoor vaart bleef houden.

Ik was wel onaangenaam verrast en met mij de beide verenigingen, dat bij een nacompetitiewedstrijd geen neutrale ass. scheidsrechters waren aangesteld. Het was er weer een in de categorie: foutje bedankt, vergeten te communiceren.

 

Twee spelregelwijzigingen: bij de aftrap mag de speler op de helft van tegenstander staan. In de praktijk kon het al niet anders, met de nieuwe manier van aftrappen. Bij buitenspel is de speler ook het haasje als hij in buitenspelpositie de bal ontvangt via een wedstrijdofficial. Nu hebben wij daar niet veel last van de 4e, 5e of 6e official.

 

Helaas zijn onze vertegenwoordigers in Europa er weer niet in geslaagd om de voorronde van het miljoenen bal te bereiken.  Het is toch niet eerlijk, fair-play.... de transferperiode loopt door totdat men al bijna 7 /8 wedstrijden heeft gespeeld. Maar ja het is overal hetzelfde: wie bakker is, bakt brood en wie brood, bakt is bakker. Of te wel: geld is macht. 

Een speler van de Eindhovense club, hij zei wel niet met zoveel woorden, vond het te min om tegen een club uit Kroatië te spelen. Moet hij toch eens gaan kijken in Limburg, waar een museum is over de kolenmijnen. Is hij gelijk weer terug op aarde of anders even bellen met Huib Stevens. Die loop ook nog wel rond in Eindhoven. Weet alles van werken en inzet. Of ga een dagje mee in de Tour de France. Over inzet, afzien en moraal gesproken.

 

De competitie begint, eindelijk is er geluisterd naar de clubs, later. Nu heb je niet meer dat elftallen incompleet aan de bekerronde of competitie moeten beginnen. Zo ook de scheidsrechters, die meer tijd krijgen om " top" te worden. Bij het schrijven van deze kolom heb ik ook mijn eigen trainingskamp achter de rug. Wat dat inhield: zand, zon (soms wel of niet), regen, zee en rust met 1x per week een ronde van 3 -4 kilometer over de duinen en strand en goede verzorging. Het nuttige met het heel aangename met als slotstuk een goede sportmaaltijd: verse vis met een heerlijk sausje. 

 

Ik kan niet wachten om weer op het kunstgras of echt gras te mogen betreden. Vandaag zaterdag 19-8 stond er een uitgebreid verhaal over het kunstgras in de krant. Ik meng me niet in de discussie maar wel deze opmerking: als scheidsrechter graag kunstgras, als voetballer gewoon het oude vertrouwde, vol met modder of als beton aanvoelend gras.

 

Succes in het nieuwe (kunst)gras seizoen, Ben