NIEUWE SPELREGELS

06 - 05 - 2021

Er komen weer spelregelwijzigingen aan voor het volgend seizoen.

Opnieuw zijn er wijzingen bij  het spelen van de bal met de hand:

Er wordt nu uitdrukkelijk vermeld dat niet iedere aanraking met hand of arm strafbaar is, opzettelijk spelen met arm/hand is dat uiteraard wel.

De belangrijkste wijziging is dat het onopzettelijk spelen van de bal door een aanvaller alleen strafbaar is als hij direct daarop zelf scoort. Het scoren door een teamgenoot en het creëren van een scoringskans zijn dus geen redenen meer om onopzettelijk hands te bestraffen.

Het beoordelen of het lichaam onnatuurlijk groter gemaakt wordt, wat ingewikkelder geworden:  Er moet ook nog gekeken worden of de houding van de hand/arm in overeenstemming is met de beweging van het lichaam in die situatie.

Opmerking: Moet de scheidsrechter ook nog anatomie gestudeerd hebben??

De doelverdediger kan nu ook worden bestraft wanneer hij een truc uithaalt bij een terugspeelbal. Wanner hij zo’n truc uitlokt, bijvoorbeeld door bij een doelschop of vrije schop de bal op te wippen zodat een medespeler deze terug kan koppen, dan krijgt hij een indirecte vrije schop tegen en een waarschuwing (gele kaart).

Er wordt nu duidelijker omschreven dat spelstraffen alleen mogelijk zijn bij overtredingen tegen (en door) speler en officials en dus niet bij overtredingen tegen buitenstaanders (zoals toeschouwers).