Tijdperk na Corona

01 - 08 - 2020

Begin van een nieuwe maand, en dit betekent dat er weer een column geschreven moet worden. normaal is dat niet echt een straf, maar nu is het toch wel lastiger.

 

Voorzichtig begint de voetbal wereld weer te ontwaken in Nederland. Clubs gaan weer trainen of zijn al weer een poosje aan het trainen. Voorzichtig hoor je ook al weer berichten over transfers.

Ook wij als scheidsrechters zijn al weer een poosje aan het trainen en samen bereiden we ons voor op een nieuw seizoen. Maar wat zal dit seizoen ons brengen nu op diverse plaatsen en landen om ons heen het Corona virus de kop weer opsteekt.

Lopen we straks een wedstrijd te fluiten waarbij geen publiek aanwezig mag zijn, of lopen we met een mondkapje op te fluiten. Mee dat ik dit schrijf probeer ik me daar een beeld bij te vormen, maar dat lukt me nog niet.

Worden wij als scheidsrechters straks ook verantwoordelijk voor de 1,5 mtr. regel om die te handhaven?

Kortom naar de toekomst toe zijn er nog wel wat “grijze gebieden” te benoemen die mogelijk in de toekomst nog verduidelijkt gaan worden en mogelijk ook niet van toepassing zullen worden.

 

In de lockdown werd er door diverse clubs en ook scheidsrechters nagedacht over een mogelijke promotie en degradatie. Hoe zou de KNVB hier nu mee omgaan was de algemene vraag in voetbal minnend Nederland en het scheidsrechterkorps. Laten we maar eens terug denken aan de relletjes welke ontstonden rondom de afwikkeling van het betaalde voetbal. Komt er een kampioen en zo ja wie dan, wie gaan er degraderen of misschien wel niemand. Dit geldt overigens ook voor promotie. Bovenal ging de discussie over de Europese tickets. Ik heb het allemaal aangehoord en heb daar een mening over. Ik zal u mijn mening besparen want ik heb namelijk een Ajax hart en menigeen zal daar over vallen met de huidige beslissingen van de KNVB.

Maar waar het in het betaald voetbal hierover ging, was deze discussie  ook in het amateur voetbal aan de orde. Misschien met wat minder impact maar toch. 

Ook voor onze scheidsrechters brak er een spannende tijd aan. Menigeen die  er goed voor stond hoopte stiekem toch op een promotie, ondanks dat er meegedeeld was dat er geen promotie of degradatie zou plaats vinden. Diegene die er wat minder voor stonden waren verheugd met deze mededeling. Maar de berichten vanuit de Zeister bossen waren niet duidelijk. Er bleef een waas van: “misschien toch wel promotie en degradatie, misschien ook niet, en misschien later dit jaar”. Kortom onduidelijkheid troef. Toen kwamen er toch voorzichtig berichten van collega’s welke een groep hoger werden ingedeeld en anderen weer niet. Een onderbouwing van deze besluitvorming is niet gegeven.

Ook hier geldt weer dat er een zweem van “vriendjes politiek” over hing.

Als u nu van mij een standpunt verwacht in deze reeks van besluitvormingen moet ik u helaas teleurstellen. Ik ben niet meer actief als scheidsrechter en constateer alleen vanaf de zijlijn hoe een en ander gaat. Ik realiseer me ook wel dat ik misschien niet van alle ins en outs op de hoogte ben. Maar het verbaast me hoe dingen gaan.

We zouden door al deze perikelen bijna vergeten dat er ook nog een setje spelregel wijzigingen zijn doorgevoerd. Ik heb ondertussen wel begrepen dat de wijzigingen niet altijd meer duidelijkheid hebben verschaft. Maar laten we hiervan de resultaten in de toekomst maar afwachten. 

Rest mij nog u allen een prettige vakantie te wensen en veel plezier in het nieuwe seizoen. En laten we op elkaar blijven letten en blijf gezond.

Wim Ippel