Arbritagecongres Zuid 1 2020

18 - 01 - 2020

Na de districten Noord en Oost was nu Zuid 1 de organisator van de 3e arbitragedag en deze dag werd geopend door de voorzitter van de COVS, Ron Sotthewes. Er waren 224 deelnemers en genodigden vanuit de scheidsrechterswereld aanwezig in de mooie locatie “De Guldenberg” te Helvoirt.

De openingsworkshop werd gehouden door Kevin Blom (hij heeft als scheidsrechter de meeste buitenlandse wedstrijden gefloten) en hij gaf verduidelijking bij het onderwerp hands, met name de verdedigende handsbal, ondersteund door beelden.

Zijn collega Rob Dieperink hield een helder verhaal over communicatie. De aanwezigen luisterden aandachtig en Rob schroomde niet om zichzelf kritisch op te stellen, mede door fragmenten van wedstrijden te laten zien, die hij zelf floot. Er werd uitgebreid gediscussieerd over hoe je met een speler omgaat die dicht bij je komt staan, tegen je aanstaat of van verre komt aangerend en op een niet-correcte manier verhaal komt halen.

Natuurlijk werd er aandacht besteed aan de spelregels en deze sessie werd verzorgd door de Rotterdamse Scheidsrechters Vereniging, die volgens mij echt alles van spelregels weten.

Een hele leuke en afwisselende voordracht werd gegeven door Gerrie van Essen (Eindhoven) over mentale weerbaarheid. Aan de hand van stellingen werden de deelnemers beziggehouden. Hij kon goed de relatie leggen tussen zijn beroep als politieman en zijn activiteiten als scheidsrechter, door zowel persoonlijke ervaringen als de ervaringen van aanwezige scheidsrechters te bespreken en hij ondersteunde zijn betoog met filmpjes vanuit zijn werk en met beelden van de door hem gefloten wedstrijden.

Iedere deelnemer kreeg bij aanvang een stembriefje om aan te geven wie in zijn of haar beleving de Gouden Scheidsrechtersfluit zou moeten krijgen. Er waren een viertal (oud) scheidsrechters genomineerd voor deze mooie vorm van erkenning voor de activiteiten die hij of zij voor de COVS hebben of hadden verricht.

Deze 4 (oud-)scheidsrechters waren Peter Govers (Tilburg), Levien de Groote (Zeeland), Christ van der Donk (Eindhoven) en Piet Janssen (Bavel), voorwaar een mooi kwartet!

Aan het einde van deze geslaagde dag bleek dat Christ de trotse winnaar was geworden en de mooie onderscheiding werd overhandigd door wethouder Adrienne Verschuren van de gemeente Haaren. Duidelijk was dat Chris zeer vereerd was met deze mooie uitslag van de stemming.

De goede georganiseerde en geslaagde dag werd besloten met een gezellig samenzijn, waar op een informele manier de dag werd geëvalueerd.

Op de foto: v.l.n.r: Piet Janssen, Christ v.d. Donk, Levien de Groote, Peter Govers