De halve finale van de Jakko Sport Cup gezien door de ogen van de scheidsrechter...

02 - 05 - 2019

Jakko Sport Cup
Scheidsrechteraansteller Ron Collé heeft me op 18 april een mailtje gestuurd waarin hij aangaf dat er voor het damestoernooi en de twee jeugdtoernooien vanaf de halve finale ook aangestelde scheidsrechters gewenst zijn voor de diverse EM-cup toernooien. Hij had mij aangesteld voor de wedstrijd Stedoco MO19 - Sleeuwijk VR1. Leuk!
Want waar anderen geen zin hebben om dames te fluiten, vind ik dat totaal geen probleem. Leuk zo nu en dan zelfs. 
De wedstrijd stond vastgesteld op 1 mei om 20.00 uur. 29 april toch nog een appje van Ron. De dames willen graag om 19.45 uur beginnen i.p.v. 20.00 uur. Geen probleem natuurlijk, gewoon een kwartiertje eerder van huis.
Op 1 mei voor alle zekerheid nog even een appje naar Ron 'Vriend, gewoon 5x wisselen bij de dames? Verder nog andere regels? Antwoord van Ron 'Ja en nee. Succes. En veel plezier.'.
Mijn dochter Iris, die zelf voetbalt bij Heukelum MO17 en Heukelum VR1, gaat gezellig mee om te kijken. Uiteraard even wachten voordat we weg kunnen, want er moet op het laatste moment nog van alles gebeuren. En oh ja, haar vriendin woont in Hoornaar, of ik haar daar af kan zetten dan komen ze zo op de fiets bij de wedstrijd kijken. Zo gezegd zo gedaan.
Uiteindelijk ben ik ruim op tijd op het voetbalveld van Stedoco waar Sleeuwijk inmiddels ook binnendruppelt. De eerste die ik tegenkom is mijn oud-trainer Wim Looijen onder wie ik bij SVS'65 getraind heb. Hij is tegenwoordig de trainer van Sleeuwijk VR1 waar ook zijn 2 dochters in voetballen. Hij is blij dat er bij zo'n wedstrijd een neutrale scheidsrechter is. Ik moet zelf even op zoek naar de dame van Stedoco die de scheidsrechter ontvangt zegt de jongen achter de bar. Ze is te herkennen aan een rode polo geeft hij aan. Uiteindelijk heb ik haar gevonden, ze blijkt een zwart jasje over haar rode polo te hebben aangetrokken dus dat zocht niet echt gemakkelijk. Op de vraag of er al een formulier ingevuld is, kijken ze me een beetje vreemd aan. Ze vullen nooit een formulier in. Uiteindelijk krijg ik van Wim een briefje met de namen die bij Sleeuwijk spelen en stuurt de 'Stedoco mevrouw' me een aantal appjes met de namen van Stedoco. Voor alle zekerheid vraag is nog even in welke kleur Sleeuwijk speelt, zwart zegt Wim. Mmmmmm dat wordt lastig, daar speelt Stedoco namelijk ook in. Gelukkig hebben ze ook wit meegenomen, dus komt toch nog alles goed. De 'Stedoco mevrouw' ziet me niet in een sportoutfit en vraagt 'wilt u een kleedkamer? Ja zeker?' Ja, dat wil ik wel.
Om 19.45 uur gaat het balletje rollen.....of toch niet. De Stedoco-mevrouw geeft aan dat het echt pas na 20.00 uur kan omdat er op het kunstgras getraind wordt momenteel. Of wil Sleeuwijk op gras voetballen. Nee, niet op gras gewoon op kunstgras. Of de scheidsrechter dat ook goed vindt, wordt niet gevraagd. Uiteindelijk om iets voor half 8 stap ik het veld op om aan mijn warming-up te beginnen. Er zijn op dat moment nog 3 of 4 teams aan het trainen. Ik loop er een beetje om heen en kan zodoende mijn warming-up prima doen. Dan hoor ik de trainer van MO17 roepen, even wachten tot scheidsrechter De Jong langs is. Het blijkt Harry Hentenaar uit Spijk te zijn die samen met dochter Britt trainer is bij Stedoco. De teams hebben hun warming-up op een ander veld gedaan en zijn tegen 20.00 uur klaar om te beginnen. We lopen met goede moed richting het hoofdveld, dat uiteraard nog vol staat met doelen en pubermeisjes.
Iets na achten kunnen we beginnen. Zowel de meisjes als de dames hebben er zin in. Sleeuwijk lijkt in eerste instantie iets sterker. Na 5 minuten gaat de linksbuiten langs haar 'mannetje' en wordt binnen de beruchte lijnen onderuit gekegeld, strafschop! Dit buitenkansje wordt benut, 0-1. De meisjes worden wat sterker en Stedoco scoort 1-1, 2-1 en in de 38e minuut uit een strafschop zelfs 3-1. 
In de rust mag ik mijn flesje water aan de bar gaan halen, want klaarzetten in de kleedkamer is blijkbaar teveel werk. Iris en Andrea komen in de rust in geuren en kleuren vertellen dat ze het op de tribune niet altijd met me eens zijn. 
 
Na de rust raakt in de keeper van Sleeuwijk geblesseerd en er gaat een veldspeler op de goal. Sleeuwijk gaat achter de aansluitingstreffer aan. Dit resulteert in een gele kaart voor Tara van de meisjes. Op de vraag of ze nu ook het veld af moet, antwoord ik 'nee'. Ron had gezegd dat er geen afwijkende regels zijn. Gewoon de regels voor de A-categorie ging ik dan ook vanuit.Ondanks grote kansen van de vrouwen van Patricia en Kayla weet Sleeuwijk niet te scoren. Er zijn er een aantal die wat gefrustreerd raken en Robin pakt bij de vrouwen een gele kaart. Uiteindelijk maakt Yvette in de 85e minuut de 3-2 voor de vrouwen. Ondanks verwoede pogingen en het doorschuiven van aanvoerder Daisy weten de vrouwen niet meer te scoren en gaan de meisjes voor de tweede keer op rij naar de finale van het Jakko Sport Cup toernooi op 2e Pinksterdag.....in Sleeuwijk!