Doelman zijn: een maf vak of een niets ontziende obsessie?

29 - 01 - 2019

Waarom deze titel? Wel, omdat ik afgelopen zondag en ook de afgelopen week de nababbels, de semideskundigen, de oud-spelers in de "door het bomen het bos niet meer ziende" sportprogramma's heb gevolgd of gehoord. Ik kan als ervaringsdeskundige op het gebied van doelman zijn toch wel iets vertellen over het maffe vak of die obsessie en daarom breek ik hier een lans voor Lamprou.

Hij traint zich een slag in de ronde door de week en dus ziet men ook toch hoe hij werkt etc. en ja in de wedstrijd lig je onder een vergrootglas, zeker bij een topclub. De technische staf van een club die met het volle verstand een contract aangaat met een speler is m.i. hoofdverantwoordelijke, dus ook het aanstellen van een 2 e doelman en ja ze moesten bij het begin van dit seizoen er plotseling een hebben. Zij hebben zich nu voor de 2e maal een brevet van onvermogen gegeven door gisteren(vrijdag 25/1) alsnog een andere 2e doelman aan te stellen. Het eerste brevet van onvermogen was bij een strafschoppenserie in de KNVB-bekerronde waarin Lamprou werd gewisseld net als van Gaal het deed bij het WK. Hoezo, vertrouwen geven… Maar nu huilen alle wolven mee in het bos, want o jee het kampioenschap raakt ineens uit beeld. Maar waren de veel geroemde verdedigers van de godenzonen, die zowel Bayern als Benfica de baas waren? Ach, het was maar de mooiste club uit Friesland...De spits van de Friezen kon, 2 keer zonder dat hij aangepakt werd, richting doel van Ajax gaan en scoren. Al ben je de beste keeper van de wereld: als de bal goed geschoten wordt, is het (bijna) altijd een doelpunt. En niet te vergeten: de wel of niet gegeven strafschop en het voorkomen van de 4 - 5. Wat me wel opviel was dat er geen enkele voormalige doelman aan het woord kwam, zij dat Ronald Waterreus zijn collega van Ajax via een appje toch steunde. De Spartasupporter bij Langs de Lijn heeft het vuurtje aangewakkerd. Daarom steun ik deze speler van Ajax.

 Het optreden van de doelman valt of staat ook met optreden van het team voor hem. Zou het ook zo veel commotie gegeven hebben als het pakweg Excelsior tegen Groningen was? De uitslag was wel gunstig voor Eindhoven, daarom deze commotie denk ik, en dat deed mijn Brabants hart goed. Natuurlijk hoop ik wel dat ze in de Championsleage de volgende ronde halen, al zal dat moeilijk worden, maar: de bal is rond.

Afgelopen weekend, 17 januari, heb ik voor het eerste in 41 jaar fluiten een veld moeten afkeuren. Zowel het gras- als kunstgrasveld hadden gedeelten waarop je goed een korte baan schaatswedstrijd kon houden. Na 2 maal gekeurd te hebben, was het helaas niet mogelijk te spelen. Waarom? De veiligheid van de spelers kon ik niet garanderen, het enig criterium. Ja, soms moet je je sportgevoel en je boerenverstand goed scheiden.

Dat doet volgens mij ook iedere doelman.

Ben Wirken