Einde in zicht?(1)

02 - 12 - 2020

In mijn laatste column was de titel exact hetzelfde als vandaag. We praten dus over exact een half jaar geleden. Toen leek het Coronavirus om z'n retour en hoopten we met de nodige vrijheid aan het seizoen 2020-2021 te beginnen. Helaas wisten we niet dat de 2e golf zo lang zou duren. 2 citaten uit mijn column:
1) "Moeten we echt wachten totdat er een vaccin is of moeten we alleen de meest kwetsbare groepen beschermen? Het was logisch dat we de 1e golf geleidelijk moesten laten lopen, zodat de IC’s niet te snel vol raakten. Tot vandaag zijn er totaal bijna 6000 mensen gestorven in Nederland en 46.500 personen positief getest. Ongeveer 150 mensen liggen nu nog op de IC en tijdens de piek was dat 1424 mensen."
Ik denk dat het antwoord "ja" is. Diverse fabrikanten zijn in de testfase beland voor een vaccin en men hoopt nu binnen 2 maanden de eerste groepen mensen te vaccineren. Daarnaast hoopt men dat we de zomer van 2021 het grootste gedeelte van het land is gevaccineerd en we weer 'normaal' kunnen bewegen. Als je kijkt naar de cijfers is dit toch heel bijzonder. Bij de 1e golf werd voornamelijk gesproken over ziekenhuisopnames, aantal op IC en sterftecijfers. In de zomervakantie ging men opeens praten aantal besmettingen. Ik begrijp nog steeds niet waarom dit opeens leidend werd. Natuurlijk is dit gegeven erg belangrijk om verspreidingen in te schatten, maar we moeten de bevolking ook positieve trends laten zien. Momenteel zijn de cijfers:
-532.000 besmettingen
-9504 sterfgevallen
-1408 verpleegafdeling
-502 op IC
In een half jaar tijd zijn er ongeveer 500.000 besmettingen bijgekomen en 'slechts' 3000 personen overleden. In mijn beroep ben ik dagelijks bezig met statistische.gegevens. Als ik afwijk van de basisregels en niet appels met appels vergelijk, word ik op mijn vingers getikt. 
Al met al kunnen we concluderen dat er nog veel vraagtekens zijn hoe de regering Corona in 2020 heeft aangepakt.
 
2) "Ik hoop dat jullie allemaal gezond blijven en dat we per 1 september weer onze hobby kunnen uitoefenen." 
8 december is er weer een persconferentie en we hopen dat de regering de regels weer wat gaat versoepelen. Indien dat het geval is, kunnen we weer gaan denken om onze hobby uit te oefenen. De KNVB hoopt(e) halverwege januari de competitie weer te gaan hervatten. Maar als dat mag, is dat wel verstandig? Er wordt alweer maanden niet meer getraind in groepsverband. Wij als scheidsrechters kunnen individueel trainen om je conditie op peil te houden. Ik doe nog steeds 2 a 3x per week hardlopen of fietsen op de hometrainer, maar het is natuurlijk gezelliger.om elkaar te zien op onze vereniging. 
 
De titel van deze column is "Einde in zicht?" Als ik zo over nadenk, denk ik dat het einde van seizoen 2020-2021 al in zicht is. Wie of hoeveel personen moeten gevaccineerd zijn om in groepsverband te mogen trainen? Wie komen als eerst aan de beurt om gevaccineerd te worden? De risicogroepen of de mensen die werken in vitale sector? En hoe kunnen we een 3e golf voorkomen? Is het dan wel verstandig om snel 1,1 miljoen mensen wekelijks te laten voetballen? En wat heeft mentaal Corona met een mens gedaan. Over het algemeen is de Nederlanse bevolking somberder en negatiever geworden. Ik werk grotendeels thuis en ben het zat om vrijwel elke dag naar zolder te lopen om te gaan werken. Je spreekt minder collega's, communicatielijnen worden langer en projecten worden uitgesteld. Enige voordeel is dat ik regelmatig in mijn pauze ga hardlopen.
 
Ik wens jullie alvast een goede jaarwisseling en ben blij dat 2020 bijna teneinde is. Ik hoop volgend jaar weer te mogen schrijven over onze hobby en dat Corona achter de rug is.
 
Stay safe!
 
 
Jochem van Akooij