Free Willy

01 - 09 - 2020

Dit is de titel van een film uit 1993, die gaat over een naar vrijheid hunkerde orka. Anno 2020 is dit verhaal naadloos te gebruiken in de periode maart 2020 tot op heden. 15 maart ging de boel op slot en nu, september 2020, springen de kikkers die in de Rutte-kruiwagen zaten, alle kanten op, want we moeten zo nodig “erop uit”, met of zonder mondkapje.

In mijn vakantieverblijf viel het op dat onze zuider- en oosterburen het niet zo nauw namen met onze coronaregels: tot op de grens het mondkapje en daarna snel eraf, want in Nederland mag alles……

Deze inleiding komt ook van pas in de aanloop naar de competitie, die, als dit op de site staat, is begonnen met de traditionele bekerwedstrijden. Vooraf zijn we door de mailingen van de KNVB klaargestoomd om vooral toch ons boerenverstand te gebruiken tijdens de wedstrijden.

Toen ik het coronadocument las voor scheidsrechters, kreeg ik het gevoel dat men uitging van de meest ideale situatie, logisch natuurlijk, maar wat ik mij onmiddellijk afvroeg hoe te handelen als je als scheidsrechter om b.v. 15.00 uur moet fluiten bij een 4e of 5e team van een club.

Uiteraard hebben de clubs ook een grote mate van verantwoordelijkheid, maar alle verenigingen zijn of worden aangeschreven dat ze een inspanningsverplichting hebben om voor de scheidsrechters voor een kleedkamer te zorgen. We gaan dus niet gelijk naar huis als het niet klopt, want in Zeist weten ze ook wel dat er zaken zijn die (nog) niet zijn geregeld of gewoon niet aan gedacht is.

Ik las dat er sommige verenigingen samen met de desbetreffende gemeente hebben besloten dat hun kleedkamers gesloten blijven (ook voor scheidsrechters!). Das nou net niet de juiste hantering van de regels denk ik, vooropgesteld dat men het beste met iedereen voor heeft.

Door de bril van de scheidsrechter kijkend, denk ik dat menig collega soms dubbel in het verhaal zit, en als ik naar mijzelf kijk, zeker, want inmiddels bleek dat een speler op 29/8 in de rust van een wedstrijd te horen kreeg dat hij positief getest was. Bij klachten toch thuisblijven?

Hoe zit dat dan met afmelden voor een wedstrijd wegens klachten of behorende bij een risicogroep b.v. astma o.i.d. en leeftijd? De KNVB heeft de intentie deze doelgroep te beschermen, maar hoe en wat is een onderwerp bij het overleg KNVB-COVS. 

Ik ga me steeds meer een free Willy voelen.

Ben Wirken