Het weer en het voetbal

09 - 04 - 2019

Het zal u niet ontgaan zijn, maar op de site van Regiovoetbal wemelde het afgelopen weken berichten over afgelastingen wegens de regen en stakingen vanwege de harde wind. Ik moest er ook aan geloven omdat de bal niet stil bleef liggen bij het nemen van een strafschop. Vingertje op de bal kon niet want er mogen maar 3 personen in het strafschopgebied staan: de doelman, de nemer van de strafschop en de scheidsrechter, maar eerst moet de strafschop genomen worden voordat de wedstrijd kan worden vervolgd.

 

Ook werden er wedstrijden gewoon gestaakt of tijdelijk onderbroken vanwege de harde wind. Ik ben maar eens in de spelregels gedoken en kon eigenlijk niets bijzonders vinden m.b.t. een onderbreking zoals ik had ervaren. Ook niet als een wedstrijd definitief gestaakt wordt vanwege de harde wind of vanwege de mist.

Er staat iets in de speregels in regel 5 punt 3: “invloeden van buitenaf: bv het kunstlicht is niet goed meer” of in Handboek arbitrage: “max. 30 minuten staken bij onweer”.

 

We hadden ooit eens aanvullende instructies, waarin toch wel duidelijk iets over het weer stond:

Staken: Het tijdelijk staken mag niet langer duren dan 30 minuten. Dit geldt voor het totaal van de onderbrekingen bij bv onweer.

Mist: de scheidsrechter moet vanaf het midden de doelen en de zich daar in de buurt bevindende spelers en/of, naar de zijkanten kijkend, de assistent-scheidsrechters goed kunnen waarnemen en

bepaalde ongunstige weersomstandigheden zoals het ijs, harde regen en sneeuw zou staken kunnen opleveren, maar harde wind……

 

Staken is zo wie zo een vervelende ervaring, maar wanneer het een blessure of het slechte weer betreft, kan iedereen er mee leven, maar wanneer is andere vervelende zaken spelen, is het niet leuk voor alle partijen.

 

Nee dan maar gewoon stoppen vanwege de harde wind: regel 18 is dan van toepassing.

 

Ben Wirken