Kennis is macht, maar te veel kennis is soms lastig

30 - 09 - 2020

Ook ik kan er niet onderuit: wanneer is het nu een handsbal of niet. Er staat:…..opzettelijk raken….

Maar wat is nu opzettelijk raken: door het opzettelijk raken van de bal, heb je een (on)bewuste intentie om een doorbraak, doelpunt o.i.d. te voorkomen. In de spelregel staat niet:…..naar het oordeel van de scheidsrechter…, wel bij de eerste 7 overtredingen van regel 12. Voeg daarbij de uitleg van het oksel/arm gedeelte en de verwarring is compleet. Het uitsteken van de arm op een of andere manier is dus een vorm van opzet. Iedereen die sport, weet dat armen een onderdeel zijn van het bewegen bij het lopen/springen. Bij twijfel: niet inhalen toch?????

Bij de handsbal van Veltman had ik de indruk(??) dat de bal via zijn uitgestoken arm op zijn schouder terecht kwam, na tig-keer te hebben teruggekeken. Ik kan me voorstellen dat zowel de scheidsrechters als spelers het dus ook niet helemaal meer begrijpen.

Ook bij deze verandering: de strafschop en de doelman. Na bestudering van de spelregels, lijkt het wat ”makkelijker” geworden. De doelman vermanen bij de 1e overtreding en bij de 2e overtreding een gele kaart geven, maar als beide spelers, nemer en doelman, tegelijkertijd een overtreding maken: de nemer is de pineut. Hoe ga je dat bekijken: wij hebben geen VAR om alles nog eens terug te zien; het wordt dus een kwestie van goed opstellen!

Dan het buitenspelverhaal. Ik begreep wanneer de nieuwe dure lijnen op het scherm niet duidelijk aangeven of het buitenspel is, de beslissing van de scheidsrechter blijft staan: kortom niet vlaggen is een doelpunt en wel vlaggen: doelpunt afgekeurd. Lekker duidelijk dus. En zeker als we 5 minuten moeten wachten op de uitslag: dan liever een beetje commentaar bij het fluiten voor buitenspel.

De laatste hersenbreker: Gele kaart en voordeel: bij een onbesuisde overtreding, voordeel en gewoon geel geven, en het maakt niet uit of het voordeel wordt afgemaakt. Bij een veelbelovende aanval: geen gele kaart als er voordeel gegeven wordt, hier moest ik wel even “schakelen” maar bij een scoringskans: overtreding, voordeel, gele kaart, maar dus geen rood. In het strafschopgebied: scoringskans ontnemen bij een duel om de bal: gele kaart en strafschop, maar alle andere overtredingen zonder duel om bal: rood. Dus: verschil tussen scoringskans en veelbelovende aanval.

Dit is nieuwe uitwerking van triple punishment. Was: overtreding, rood, strafschop en nu dus geel en strafschop. Ook hier: snap u het nog?  Maar de scoringskans ontnemen buiten het strafschopgebied: rood en o ja: een kleine wijziging: bij geen afstand nemen bij een scheidsrechtersbal: gele kaart

Eens te meer blijkt dat we als scheidsrechter macht hebben door kennis maar door de bomen van het kenniswoud het “spel” bos niet meer zien.

 

Ben Wirken