Natrappen mag weer tenzij.....

25 - 06 - 2021

In onze laatste nieuwsbrief werd onze Dirk geprezen over zijn voortschrijdend inzicht. De voorzitter vroeg of ik mijn licht nog eens daarover wilde laten schijnen. Welnu:

 Regel 12 zegt:  “Een directe vrije schop wordt toegekend, indien een speler één van de hieronder volgende overtredingen begaat ten opzichte van een tegenstander op een wijze die door de scheidsrechter wordt beoordeeld als onvoorzichtig, onbesuisd of als gepaard gaande met buitensporige inzet “:

 - trapt of probeert te trappen –

 De uitleg van de KNVB: “Dit is tegenwoordig volgens de regels geel, als het geen stampen op de voet is of met kracht op het been stampen. Natrappen is niet meer per definitie rood. Het moet allemaal buitensporig zijn, wil het de rode kaart opleveren. Als natrappen niet met veel kracht gebeurt, dan is een gele kaart hier het maximum voor.”

 Het lijkt wel of de hh spelers dit goed in de oren hebben geknoopt, want  “het stampen, bewust op de voet gaan staan” schieten langs alle kanten door het beeld tijdens dit EK. De heilig verklaarde VAR hoor ik of zie ik niet. Op blz. 73 e.v. van het VAR-protocol staat toch:……uitgangspunten….onder 1:….duidelijke fout/gemist voorval en onder punt 2. herziening…punt c:… met rood bestraft…ernstig gemeen spel (of aanvallen op buitensporige wijze).

Of ik lees het verkeerd of er zijn weer regeltjes aangepast ( zo weinig mogelijk kaarten geven) of mogen ze de baas in het veld niet overrulen?

 Wie het nog weet mag het zeggen.

Ben Wirken