Spelregels

10 - 12 - 2019

We kunnen niet zonder, we kunnen er niet buiten en soms hopen we dat ze er niet zijn. Ze zijn er op allerlei gebied. Te veel om op te noemen en ik kan dus voorstellen dat een buitenlandse bezoeker in b.v. Amsterdam de bekende bomen niet meer door het bos ziet.

Maar de 17 regels van het voetbal zijn duidelijk, althans de basis. Want onder invloed van allerlei opmerkingen, krantenartikelen, tv-beelden en andere zaken, zijn er een aantal die ”opgerekt” of “uitgemolken” zijn, bedacht door de wijze heren van de IFAB, de spelregelclub van bejaarde bewoners van het mooie Groot-Brittannië. Hun laatste statement: “de laatste onduidelijkheden bij de VAR wegnemen”. Als ik eerlijk mag zeggen: ik snap niets van deze opmerking. Volgens mij is er een en al onduidelijkheid, als ik ook goed naar de pers in de ons omringende landen kijk.

Want hoe is het mogelijk dat we 5 à 6 minuten moeten wachten, laatst in Engeland, om te kijken of er sprake is van strafbaar buitenspel van de linker teennagel. Ik denk niet dat dat een “laatste onduidelijkheid” is. Zelfs de UEFA-baas haalt uit naar VAR: ‘Heb je een grote neus, sta je buitenspel’ 

Als spelregeluitlegger bij onze voetbalclubs, verkondig ik altijd: Buitenspel is de makkelijkste regel, want er staan gewoon wat buitenspel is. Je mag dit doen gedurende de hele wedstrijd zonder een kaart te krijgen. Altijd handig om te weten. Er staat ook wanneer het geen buitenspel is, maar komt het moeilijkste deel: wat is strafbaar buitenspel? In het spelregelboek van 1968 stond het al omschreven: voordeel trekken, belemmeren, ingrijpen. Helder toch? Omdat er 50 jaar later allerlei mitsen en maaren bijgekomen zijn, is het voor de gemiddelde toeschouwer niet meer te bevatten en dus ook niet voor de gemiddelde voetballer.

 

Zo ook de nieuwe zienswijze bij handsbal. Aanvallend hands is een geschenk om toe te passen, verdedigend is het een crime. Ik hoorde laatst bij het cabaretprogramma Voetbal Inside onze topper Bas zeggen: het is niet duidelijk, dus naar het oordeel van de scheidsrechter is de beste oplossing.

Hier is de oude spelregel 18 dus weer.

Deze staat overigens niet in het boek van 1968, wel de volgende zin: “Een volledige kennis van de spelregels is noodzakelijk voor de scheidsrechter, grensrechters, spelers, toeschouwers en clubbestuurders ”.

Gelukkig is dat hetzelfde gebleven.

Let op voor de mitsen en de maren.

Ben wirken