Spelregelwijzigingen 2024-2025

20 - 06 - 2024

Strafschop en kaarten

Triple punishment.

Wie kent deze uitdrukking niet. Ons aller Marco heeft als trainer van Heerenveen deze spelregel voor de tv-camera’s verketterd. Bij bepaalde handsballen door de verdedigende partij in het eigen strafschopgebied en ontnemen scoringskans werd de drietrapsraket: rood, eerder douchen en strafschop, gehanteerd. Nu, per 1 juni 2024 wordt deze raket bij de handsballen niet meer afgeschoten. Bij de “ontnemingsscoringskansen” was al het geval.

 

Geel:          

Als een speler een overtreding middels niet opzettelijk hands begaat binnen zijn eigen strafschopgebied en daarmee de tegenstander een duidelijke scoringskans ontneemt en de scheidsrechter dit bestraft met een strafschop, dan ontvangt de overtredende speler een waarschuwing.
Dus let op: niet opzettelijk hands. Voorbeeld: de rode kaart bij NAC – Excelsior in de nacompetitie. De bal komt op/tegen de rechterarm van een speler van Excelsior die op de doellijn staat en verhindert zo een doelpunt, maar naar de bal duiken op de doellijn als een volleerd doelman is dus gewoon rood.

Niet opzettelijk hands

 

Rood: 

Als een speler de tegenpartij een doelpunt of een duidelijke scoringskans ontneemt door strafbaar hands te maken, dan wordt de speler van het speelveld verwijderd, ongeacht de plaats van de overtreding (dit geldt niet als dit gebeurt door de doelverdediger in het eigen strafschopgebied).

Geel:

Als een speler een overtreding begaat ten opzichte van een tegenstander binnen zijn eigen strafschopgebied en daarmee de tegenstander een duidelijke scoringskans ontneemt en de scheidsrechter dit bestraft met een strafschop, dan ontvangt de overtredende speler een waarschuwing als de overtreding gebeurde in een poging de bal te spelen of in een duel om de bal, een z.g. voetbalduel. Zie de strafschop Spanje – Kroatië.

 

 Strafbaar hands

 

Rood:

In alle andere gevallen (bijv. vasthouden, trekken, duwen, geen mogelijkheid om de bal te spelen etc.) moet de overtredende speler van het speelveld worden gezonden. 

Geen scoringskans, maar de strafschop bij Duitsland – Schotland is ook een rode kaart: De verdediger van Schotland, probeert de bal weg te werken. Met de “botte ”bijl, buitensporige inzet dus. Let op linkervoet verdediger…

 

Ben Wirken

 

Spelregelwijzigingen 2024-2025