TROOSTELOOS

01 - 11 - 2020

Zo’n 5 maanden geleden vroeg ik mij in mijn laatste column af wat de toekomst ons zou brengen als het gaat om het beoefenen van onze hobby. Nu, 5 maanden later, vraag ik me nog steeds hetzelfde af. Als ik op een willekeurige zaterdag langs een willekeurig voetbalveld rij dan komt er maar één woord in me op: TROOSTELOOS. Volledig lege velden. En net als 5 maanden geleden vraag ik me ook nu weer af hoe lang het nog zal gaan duren. Ik vrees nog heel erg lang. Zeker als er nog steeds grote groepen mensen zijn die de voorschriften aan hun laars lappen en gewoon met 300 man een feestje vieren of met 300 man in een kerk bijeen komen. Ik weet dat het in de kerk mag volgens de wet maar ik weet ook dat de regering daar in tijden van nood een stokje voor mag steken. Blijkbaar is het vragen om gezond verstand te gebruiken voor bepaalde groepen toch te veel gevraagd. Menig voetballiefhebber vraagt zich af waarom dit wel mag en waarom er geen publiek bij de voetbalwedstrijden mag zijn. Ik ben ook een diehard voetballiefhebber maar ik begrijp het wel. Ook onder de supporters zijn er namelijk groepen die zich niet aan de voorschriften houden en gezellig bij elkaar om de nek hangen waardoor ook hier de goeden onder de kwaden moeten lijden. Aan de andere kant is het natuurlijk belachelijk om aan supporters te vragen niet te juichen als hun ploeg scoort.

Al met al krijgen we door de pandemie en het belachelijke idee dat het voetbal ten alle tijden door moet gaan natuurlijk een competitie die nergens op slaat. Kijk naar het aantal besmettingen bij bijvoorbeeld NAC, AZ en PSV. Maar het voetbal moet door gaan. Waarom voetbal wel en bijvoorbeeld hockey niet? Is geld dan toch belangrijker dan gezondheid? Ik denk het niet want ook de eredivisie dames gaat gewoon door. Daar is maar weinig geld mee gemoeid. Sterker nog: Het is niets meer dan de hoofdklasse in het amateurvoetbal. De scheidsrechters die normaal gesproken de dames in de eredivisie mogen leiden mogen echter niet fluiten. Ik begrijp het niet. Zelfs als er een totale lockdown komt kan er volgens de KNVB gewoon gevoetbald worden. Welk woord begrijpen ze daar niet: Totaal of lockdown.

Maar goed, we kunnen nu wel elke avond genieten van een voetbalwedstrijd op tv alhoewel de beleving anders is zonder publiek en als je niet zelf op het veld staat.

Als we het hebben over troosteloos dan kan ik dat ook zeggen over het commentaar van Johan (de snor, de betweter) Derksen over de verbale uitbarsting van een over het paard getilde, arrogante voetballer genaamd Tannane tegen de scheidsrechter. Volgens deze analist dient een scheidsrechters er begrip voor te hebben dat de beste speler van Vitesse een kort lontje heeft en dat hij met het wegsturen van deze “ster” een grote invloed op de wedstrijd had. Nu staat Johan er om bekend hij denkt dat hij altijd gelijk heeft en geen tegenspraak duldt, maar dit slaat werkelijk nergens op. Volgens hem hoort dit bij het managen van een wedstrijd maar er is geen manager die dit accepteert van een medewerker. Iedere werknemer zou ontslagen worden, maar bij het voetbal zou volgens Johan de manager op het matje geroepen moeten worden. Het moet niet gekker worden.

Aan de andere kant is het fijn dat Johan met zijn uitspraken regelmatig een discussie op gang brengt. Dat is één van de fijne dingen aan het voetbal. Er zijn altijd verschillende meningen en zo hoort het ook bij volkssport nummer 1.

Laten we dan ook hopen dat we snel weer naar een beetje normaal kunnen gaan en in ieder geval onze hobby weer uit mogen oefenen. Volgens de laatste berichten zal het niet eerder dan januari zullen zijn maar dat is nog allerminst zeker. We leven in een onzekere tijd en kunnen alleen maar onze uiterste best doen gezond te blijven. Er zullen ongetwijfeld weer betere tijden komen waarbij we weer gezellig naar onze GSV kunnen en lekker met z’n allen kunnen trainen. Dus hou vol, blijf positief en vooral gezond.

Ron Collé