Varren en varretjes

03 - 09 - 2019

Met de komst van de var dacht men dat nu het spel eerlijker zou worden en dat 

cruciale fouten eruit gehaald zouden worden. We zijn nu in het 2e seizoen van het gebruik in de eredivisie en internationaal ook. Iets waarover vriend en vijand zullen we maar zeggen, een mening heeft.

 

Het moet me van het hart dat doel en middel niet synchroon lopen. Als je kijkt naar de spelregelwijzigingen per 1 juni 2019, het gelijk toepassen bij het WK voor vrouwen en in de nationale competities, heeft wel geleid tot onbegrip. Ik denk dat dit ook bij de lagere echelons ook zo zal zijn.

Of alle scheidsrechters moeten naar Specsavers of de var-bekijkers. Zien we het ineens verkeerd of was het vroeger toch beter. Ik heb wel de indruk dat er nu scheidsrechters varren die een timmermansoog hebben. Zelfs eentiende millimeter van een teennagel buitenspel is een druk op de varknop en jawel doelpunt afgekeurd, een varretje dus of een bijna niet-zichtbaar rolletje van de bal op de arm ManCity wedstrijd tegen de Spurs ....piep afgekeurd, een dure VAR.

 

Ook is het toch vreemd wanneer een scheidsrechter 4 of 5 keer in een wedstrijd naar de var-tv moet gaan, omdat de chef iets heeft gezien wat mogelijk niet pluis is. Zouden ze niet stiekem denken: “shit wat heb ik nu weer niet gezien”?

Hoe voel je dan als scheidsrechter? Doe ik het niet goed of wat doe ik verkeerd? Of oeps, wat zullen de geachte collega's in Zeist maandag wel niet zeggen?

Dit stond niet in de folder van de KNVB toen ze begonnen aan hun scheidsrechter carrière, zullen we maar denken. Soms zie ik beslissingen, waarmee eenieder vrede mee heeft, maar vervolgens dan weer een hoop heisa wordt veroorzaakt omdat er iets niet goed gegaan is bij bv een strafschop. De doelman moet “een deel van de voet op of boven de doellijn houden” volgens de nieuwe regel maar in de praktijk bijna niet mogelijk. Je moet je toch afzetten om te kunnen reageren op het schot?

 

Was dit nu de intentie bij de invoering? Opzet is nog steeds bij een duidelijke fout of ernstig gemist voorval op te treden. Maar ja: “naar het oordeel” van de S.? Ik dacht het niet, maar ja terugdraaien gaat niet meer. Hoe nu verder? Onze nummer 14 zei het regelmatig: " elk nadeel heb zijn voordeel". Eerlijk gezegd kan ik hiermee niet uit de voeten.

 

Dus gewoon het ABV gebruiken, algemeen boerenverstand. Nooit weg.

 

Succes in de competitie hiermee

Ben Wirken