de personen achter de scheids

28 - 02 - 2019

Vorige week hebben wij weer onze 1e tussentijdse ranglijst gekregen. Tegenwoordig kun je niet meer alle ranglijsten inzien. Op de ranglijsten die ik in kon zien, staan enkele collega-scheidsrechters van de GSV die er goed voor staan. Dat is altijd mooi om te zien. Naast het spelplezier en je goede conditie op peil houden, willen veel scheidsrechters toch zo hoog mogelijk fluiten. Ook ondergetekende staat er goed voor en hoop ook ik aan het einde van het seizoen weer te promoveren. Om te kunnen promoveren, moet je naast 2 of meer goede rapporten, ook de spelregeltoets hebben gedaan en een minimaal aantal wedstrijden hebben gefloten. Dat laatste  wordt ieder jaar steeds meer een uitdaging. Als vader van een jong gezin met 2 kinderen (2,5 jaar en 3 maanden) moet je thuis ook kunnen plannen. Vroeger zorgde de vrouw voor het gezin, maar tegenwoordig doe je het samen wat natuurlijk ook zeer terecht is. Enkele jaren geleden kreeg in van de KNVB een onderscheiding dat ik al weer 12,5 jaar fluit. Ook daar werd stil gestaan bij het feit dat we blij moeten zijn met de vrouw/partner die het ons gunt om elke zaterdag- en/of zondagmiddag een wedstrijd te mogen leiden, assisteren of te rapporteren. Terwijl wij weg zijn, zorgen zij ervoor dat thuis het balletje blijft rollen. Ik begrijp dat je een minimaal aantal wedstrijden beschikbaar moet zijn, maar men moet wel rekening houden met de thuissituatie. Je zou bijvoorbeeld het kunnen onderscheiden in groepen zonder gezin, jonge gezinnen (< 12 jaar) en met oudere kinderen. Dan zou ik de eis van het aantal wedstrijden bij de groep zonder gezin hoger leggen dan een gezin met jonge kinderen. 

Je kunt als scheidsrechter dispensatie aanvragen om medische reden, zwangerschap, uitzending buitenland of overlijden. Dat klinkt heel redelijk, maar het aantal wedstrijden dat minimaal behaald moet worden in de toekomst, zou mijn inziens bespreekbaar moeten worden tussen de KNVB en COVS.

 

Ik hoop dat ik nog vele jaren mijn hobby kan blijven uitoefenen op het niveau dat bepaalt is door de rapportages en niet door het aantal wedstrijden zoals dat nu is vastgelegd.

En vergeet niet dat we ook dankbaar moeten zijn voor de personen die ons in staat stellen om onze hobby te mogen uitoefenen. Dat kunnen je ouders zijn, vrouw, man en/of kinderen.

 

Veel plezier met het laatste gedeelte van het seizoen!

 

Jochem van Akooij