2018

01 - 12 - 2018

Als klapstuk van het sportjaar 2018 kwam de KNVB met een onverwachte surprise. Men vindt dat (oud)politiemensen, militairen naar de velden moeten gaan om als infiltranten bij de “stoute” verenigingen te gaan spioneren wat er nu precies aan de hand is. Ik had nooit gedacht dat er weer werk voor mij zou zijn. Vooropgesteld: je verleert nooit je beroep maar hebben we het hier over het middel en de kwaal? Ik wacht op het telefoontje.

Het sportjaar 2018 was in alle opzichten een goed jaar. Het schaatsen, wielrennen, motorcross, Max en zijn gevecht met de 2 x 2 snellere auto’s en het voetbal brachten ons land weer terug op de sportieve kaart. Zeker de onverwachte opstanding van zowel Ajax, PSV en het Nederlands elftal, dat toch maar mooi in de Finalfour-finale staat.

Ook mag het WK-voetbal niet vergeten worden met een mooie halvefinalist Kroatië en de ingebruikneming van de VAR. Modric werd terecht voetballer van het jaar en onze nationale VAR-specialist Danny Makkelie was toch ook in Rusland. Over de VAR is genoeg geschreven, maar toch nog een dingentje: meer duidelijkheid in de stadions a.u.b.: kijk naar het soms laat vlaggen bij buitenspel en misschien in plaats van 4 ijkpunten er toch een paar bijdoen, zoals ellenbogen op het middenveld.

Zo hebben we het gelijk weer over spelregels. De wijze mannen van de IFAB (spelregelclub van de FIFA) hebben besloten om in maart 2019 te gaan morrelen aan de spelregels. Ik kan de voorgestelde veranderingen wel steunen:

-          De wissels overal eruit en niet per se op de middellijn (tijdrekken): verplicht stellen dat spelers het speelveld zo snel mogelijk verlaten;

-          Bal hoeft bij elke hervatting binnen het strafschopgebied niet meer erbuiten te zijn (schiet lekker op, hoeven we niet meer uit te leggen dat de bal pas in het spel is buiten het strafschopgebied);

-          ABBA niet meer gebruiken (helemaal mee eens);

-          Trainers geel en rood geven (waarom ook niet: duidelijkheid);

-          Handsbal: duidelijkere beschrijving van het fenomeen handsbal worden toegevoegd aan de officiële spelregels. Ik heb de oplossing: schrap het woordje opzettelijk, iedere handbal is dan strafbaar, net als bij hockey: iedere bal tegen de voet is gewoon een strafcorner. Als alles goed gaat worden de wijzigingen van kracht op 1 juni 2019.

Wat mij toch enigszins verwonderd heeft, is dat de KNVB gaat praten met VVV omdat zij “klassenjustitie” vermoeden bij de tuchtcommissie BV. Ik zit hier toch een beetje dubbel in: praten is goed, maar erken je toch niet een beetje onbewust wat er vermoed wordt? Een ding moet ik wel zeggen: wanneer de verklaringen van het arbitrale kwartet niet kloppen, is het ook voor de tuchtcommissie lastig een goed oordeel te vellen. Een handige advocaat speelt daar dan graag op in.

 De KNVB heeft bijeenkomsten op maat uitgezet per groep en ik was maandag 26/11/18 in Breda.

De opkomst was goed te noemen, ondanks dat het op vrijwillige basis was. Er was eerst heel wat aversie tegen de KNVB, met name het aanstellen etc., maar na duidelijke uitleg had men toch begrip voor hoe het gaat. Zo werd ook duidelijk waarom je, als op de reservelijst staan toch geen wedstrijd krijgt. Het heeft te maken reisafstand en beschikbaar zijn van scheidsrechters in de juiste groep. Mij is wel duidelijk geworden dat de mensen op het bondsbureau niet te benijden zijn.

Afgelopen weekend was 1 op de 3 scheidsrechter niet beschikbaar om uiteenlopende redenen. Erachter komen dat je vrouw op zaterdag jarig is en dan op vrijdagavond afbellen (misschien geen leuke wedstrijd) en natuurlijk de blessures. Gaat er maar aan staan. Vervolgens werd ook duidelijk gemaakt dat de begeleiding in de groepen G verplicht is net als de verplichte rapportage in de hogere groepen. Ook werd aangehaald hoe men omgaat met klachten over de scheidsrechters. Bezwaren tegen de gele en rode kaart, strafschoppen worden niet behandeld: onderdeel van het spel. Wel als het gaat over het gedrag van de scheidsrechter. Er komt dan wel een onderzoek. Tenslotte werd aangegeven dat je altijd antwoord krijgt per mail. Je krijgt toch een mail dat jouw mail is ontvangen. Afhankelijk van de urgentie van je mail komt er een antwoord. Ik heb begrip gekregen voor de soms moeilijke en niet populaire beslissingen in Eindhoven.

Prettige feestdagen

Ben Wirken