Agressie tegen de amateurscheidsrechter
28 - 03 - 2024
Het fluitsignaal klinkt, en de wedstrijd begint. De spanning op het voetbalveld is voelbaar, maar niet enkel tussen de spelers. Het is een plaats waar passie en emotie hoogtij vieren, maar helaas ook waar de donkere schaduw van agressie soms zijn kop opsteekt. Deze agressie richt zich niet alleen op de tegenstanders of medespelers, maar ook op degenen die vaak vrijwillig het fluitje ter hand nemen: de amateurscheidsrechters.
In Nederland zien we een zorgwekkende trend van agressie tegen scheidsrechters in amateurvoetbalwedstrijden. Wat begint als een onschuldige wedstrijd kan snel veranderen in een grimmige confrontatie wanneer beslissingen van de scheidsrechter niet in goede aarde vallen. Maar waarom worden deze vrijwilligers het doelwit van zoveel frustratie en woede?
Een deel van het probleem ligt in de hoge verwachtingen en intense passie die gepaard gaan met voetbal. Fans, spelers en coaches willen allemaal winnen, en wanneer een beslissing van de scheidsrechter hun kansen dwarsboomt, kan de emotie de overhand nemen. Maar laten we niet vergeten dat amateurscheidsrechters geen professionals zijn; het zijn vaak gewone mensen die hun vrije tijd opofferen om anderen te laten genieten van het voetbal.
Het gebrek aan respect voor scheidsrechters is niet alleen verontrustend, maar ook schadelijk voor het spel zelf. Wanneer scheidsrechters zich bedreigd voelen, kan dit hun vermogen om objectief te blijven beïnvloeden, met mogelijk negatieve gevolgen voor de wedstrijd. Bovendien kan de dreiging van geweld ervoor zorgen dat potentiële scheidsrechters terugschrikken om überhaupt de fluit op te pakken, wat resulteert in een tekort aan arbiters en een alarmerende situatie voor het voetbal in het algemeen.
Binnen onze eigen scheidsrechtersvereniging, de GSV, zijn er alleen in de maand maart al vier vervelende incidenten geweest. Één scheidsrechter is ernstig geïntimideerd door de trainer, de spelers en het publiek waardoor hij bepaalde maatregelen niet meer durfde te nemen omdat hij bang was voor zijn veiligheid. De tuchtcommissie van de KNVB gaat uitspraak doen in deze zaak. De scheidsrechter in kwestie is in contact gebracht met degene die gemolesteerde scheidsrechters begeleid binnen de GSV. Een andere scheidsrechter heeft een persoonlijk bericht van een speler via social media ontvangen vanwege een strafschop in de laatste paar minuten van de wedstrijd waardoor deze alsnog verloren ging. Van één wedstrijd zijn beelden geplaatst op Youtube en zelfs op de website van de vereniging, waaronder commentaar ingesproken is waarbij de scheidsrechter constant negatief benoemd werd. De verslaggever heeft vervolgens via social media contact gezocht om hem nogmaals op de, in zijn ogen, gemaakte fouten te wijzen. En één van onze collega’s is bespuwd, nadat hij al gedoucht had. Verder is zijn gezin bedreigd en is hij met de dood bedreigd. Hiervan is aangifte gedaan bij de politie.
Met de versterkte degradaties dit seizoen, zullen heel veel van de nog te spelen wedstrijden ‘ergens’ omgaan. Ik ben dan ook bang dat bovengenoemde incidenten niet de laatsten van dit seizoen zullen zijn. Het is dus essentieel dat de KNVB, verenigingen, spelers en de autoriteiten streng optreden tegen agressie en geweld op het veld. En laten we proberen, hoe vervelend het ook is als je club verliest, gewoon normaal te doen tegen elkaar en de scheidsrechters.
Sjors de Jong