Agressie tegen de amateurscheidsrechter part 2

10 - 04 - 2024

‘Doek valt voor Kerkwijk, dat zich op Het Korenzand vooral ergerde aan de arbitrage’, ‘Ik vind het schandalig hoe de KNVB omgaat met voetbal op ons niveau. Zaterdag moest een man van rond de 80 onze wedstrijd leiden. Dat kan echt niet’, ‘Tim van Dijken werd tweemaal in het strafschopgebied neergehaald, maar de scheidsrechter besloot beide keren geen strafschop te geven aan Tricht’, ‘Wat een mooie derby had moeten worden, wordt door de zeer slecht fluitende scheidsrechter volledig verpest’, ‘Natuurlijk moeten we wegblijven uit de emotie, maar we zijn wel de dupe geworden van de onkunde van deze scheidsrechter’ en ‘Scheidsrechter is wederom tekort geschoten’. Zomaar een bloemlezing uit de verslagen van het weekend van 6 april op RegioVoetbal en de quotes op X.

Vooraf had denk ik elke voetballiefhebber, speler en official  er enorm veel zin in. Het was prachtig weer en eindelijk scheen de zon weer eens op zaterdagmiddag. Achteraf bleven veel mensen gefrustreerd achter nadat het laatste fluitsignaal had geklonken. Spelers, trainers en publiek hadden weer flink te lijden gehad door de prestaties van de arbiter. En ’s avonds en op zondag was het de beurt aan de scheidsrechters om zich beroerd te voelen nadat alle (gekleurd geschreven) wedstrijdverslagen werden gepubliceerd. Scheidsrechters zien echt niet alles goed, dat weet ik 100% zeker. Maar de vraag is wel, of een scheidsrechter uit Brabant die niets heeft met beide clubs, die een wedstrijd heeft geleid met ‘drie strafschoppen, drie rode kaarten en vijf goals in een hectische derby’ ècht alles verkeerd heeft gezien. In het verslag op RegioVoetbal las ik zelfs dat hij nog een strafschop over het hoofd gezien had en dat de trainer zelfs vanuit zijn dug-out kon zien dat de derde goal buitenspel was.

Daar waar geklaagd wordt, zit er meestal wel een kern van waarheid in natuurlijk. In het verleden werden scheidsrechters op 47-jarige leeftijd bedankt voor bewezen diensten op het hoogste niveau en mochten ze lager of in de jeugd gaan fluiten. Dat een 80-jarige nog een eerste elftal mag/moet fluiten is niet goed natuurlijk. We hebben alleen als GSV geen vragen ontvangen van de reporters, spelers, trainers en het publiek waar ze zich aan konden melden voor een scheidsrechtercursus. Dit betekent dat dezelfde, enorm ondermaats presterende, scheidsrechters volgende week weer op hetzelfde niveau zullen moeten acteren totdat de familie zegt ‘stop er toch mee, je laat je tocht niet elke week de grond in schrijven’. Waarschijnlijk zullen verenigingsscheidsrechters het dan overnemen terwijl de oud-scheidsrechters op de motor stappen om ergens in de omgeving naar een amateurwedstrijd te gaan kijken en te zien dat vroeger alles beter was.