Andere sporten maar uiteindelijk toch weer voetbal.

01 - 08 - 2023

Een maand geleden schreef collega Wim Kant over de voetballuwe periode waardoor er wat minder te schrijven zou zijn. Op dit moment is die voetballuwe periode iets minder maar er is de afgelopen weken zoveel heel mooie sport geweest dat de echte sportliefhebber zich niet heeft hoeven te vervelen. Van de formule 1, die eigenlijk niet echt spannend meer is, tot topspanning bij de tour de France voor zowel mannen als vrouwen en het WK waterpolo. En nog vele andere sporten.

 

Dat de ene sport de andere niet is dat is bekend en dat blijkt ook duidelijk uit de belangstelling van zowel publiek als de media. Daar waar in de Tour de France alles te zien was op de overwinning van Poels na is er van het WK waterpolo zo goed als niets uitgezonden. Natuurlijk is er een groot financieel verschil in beide sporten maar ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zeer ontevreden waren.

 

Naast deze sporten hebben we natuurlijk ook het WK voetbal voor vrouwen en ondanks dat de belangstelling van het publiek zeer gering is worden de wedstrijden toch volledig uitgezonden. Zelfs om 3 uur in de nacht. Hier in Nederland is er nergens ook maar één vlaggetje in een straat of winkel te vinden die je herinnert aan het feit dat dit WK gespeeld wordt maar misschien verandert dat nog richting de finale. Deze geringe belangstelling versterkt mij ook in mijn mening dat de vrouwen het (nog) niet verdienen om hetzelfde salaris te krijgen als de mannen. Misschien trap ik nu tegen een paar enkels aan maar het geld zal toch ook terug verdiend moeten worden. Alhoewel ik direct daarop moet zeggen dat een salaris van 700 miljoen dollar per jaar natuurlijk buiten alle proporties is. Ook voor de mannen en voor welke sport dan ook. Waar moet het eindigen. Op dit moment zou er gelobbyd worden om het WK voetbal voor vrouwen in 2027 naar Nederland, België en Duitsland te halen. Ben benieuwd hoe het dan is met de belangstelling.

 

Inmiddels zijn er weer wat wedstrijden gespeeld voor het seizoen 2023 – 2024. Op internationaal niveau zij ook de eerste rellen al weer uitgevochten. Alhoewel ik verwacht dat het nog niet is uitgevochten maar komende week nog wel een staartje zal hebben bij de uitwedstrijd ook al neemt Twente geen supporters mee. Wim Kant schreef vorige maand nog over de misstanden in het voetbal zoals de opstootjes tussen de voetballers. Ik was dan ook blij te lezen dat de trainer van Ajax aan heeft gegeven dat het met die vervelende maniertjes afgelopen moet zijn. Uiteraard heb je bij elke vereniging van die vervelende spelers maar het feit dat er gesproken wordt over de Ajax-maniertjes zegt toch voldoende over de mentaliteit van de spelers aldaar. De opmerking van de toenmalige trainer van PSV vorig jaar dat dit er allemaal bij hoort was uiteraard ook niet wat we graag horen. Je zal toch ergens moeten beginnen om het geweld op en langs het veld een beetje te in te dimmen dus laten we beginnen met het aanpakken van die vervelende maniertjes op het veld. En daar is dan gelijk een link gelegd naar de arbitrage. Het spel stil leggen na het gooien van voorwerpen op het veld is goed maar laten we beginnen met het aanpakken van de voorbeelden van de amateur voetballers. Waar zijn de regels als het geel geven voor een wegwerpgebaar of het spelbederf door het faken van een blessure? Voetbal moet weer voetbal worden en geen theatervoorstelling. Als ik dat wil zien ga ik wel naar het theater.

 

Ook het amateur voetbal staat weer op het punt van beginnen. In de diverse divisies zijn de eerste wedstrijden al weer gespeeld en de indeling voor de bekerwedstrijden in de eerste weken van september zijn ook bekend gemaakt. En zo zijn we dan toch weer aangekomen bij de sport die ons allemaal nauw aan het hart ligt namelijk voetbal. Ik wens iedereen een heel fijn seizoen 2023 – 2024 met mooie wedstrijden en zonder blessures.

 

Ron Collé