Bepaalde intensiteit

01 - 09 - 2021

Als een supporter op leeftijd van mijn club uit Breda, roep ik ook wel eens iets op niet beschaafde Nederlandse wijze. Ook ik roep” dat ze er weer niets van kunnen “of ” was dat geen geel scheids”, maar dan wel voor beide partijen. Regelmatig moet ik dan tekst en uitleg geven over de spelregels aan mijn fanatieke buren op de tribune. En ook ik was wel eens boos wanneer er weer een goede speler naar de vijand vertrok, maar ja das nu eenmaal zo. Maar wat er nu aan de hand is, gaat boven mijn petje en is buiten alle perken. Een speler de meest ergste dingen toewensen en zelfs de 2 e Wereldoorlog erbij halen, is te gek voor woorden. Laf ook nog om dit via de sociale media te doen. Ik hoop dat ze achterhaald kunnen worden. Het is schijnbaar mode om gewoon overal tegen aan te trappen, want dat hoort erbij. Vooral door de z.g. toetsenbordenfanaten, die met hun telefoon in de hand alles doen. 

Nog gekker was het in Zuid-Franrijk. Lekker gooien met van alles en als het dan teruggegooid wordt, gewoon het veld op. Ook daar moet de Franse KNVB weer een oordeel vellen, in trant denk ik van de kool en de geit sparen. Wel zonde van al het goede gerstenat. Heel intens dus beide items.

Brengt mij zo op de spelregels. Regels die schijnbaar moeiteloos opgerekt worden als elastiek. De klap van een Ajax-speler is volgens de spelregels (blz. 60): ” een gewelddadige handeling, tenzij de hoeveelheid kracht die werd gebruikt verwaarloosbaar is”. Hoe zit het met het zelfreinigend vermogen van de betaalde clubs? Erger werd het toen men in KNVB-scheidsrechters land elkaar tegensprak: ‘geen gewelddadige impact heeft’ zei de ene en de andere:” vond het meer een duw” en ” bleef erbij dat het absoluut geen rode kaart had moeten zijn.” Als klap op de vuurpijl: “er zijn scheidsrechters die dus wel rood trekken”. Gelukkig fluiten deze heren niet meer bij de lagere elftallen, want dan wordt het toch lastig. En ja we hebben het ook makkelijker, want een beetje slaan of trappen mag toch? Snap U het nog? Ja hoor: ”naar het oordeel….”

Nog een hersenbreker: wie kan mij vertellen waar het staat in de spelregels wat de hervatting is, wanneer de bal over de hoekvlag uit gaat? Moet hier ook een bepaalde intensiteit inzitten?

Na alle sportgeweld is er gewoon weer competitievoetbal. Als start was er de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal, die scheidsrechter Björn Kuipers floot. Zijn laatste. Over de rode kaart werd er door de heren analytici wel minachtend gedaan. Het was er geen, in het vuur van de strijd, hij wachtte op bevestiging van de var, zo werd er nagetafeld.  Hij had het boekje al vast dus hij wilde al naar rood. Wel realiseerde ik me dat ik aan het begin mocht staan van zijn carrière en ook van die van Danny Makkellie. Ik heb toen bij beiden een wedstrijd gevlagd Excelsior 2-RodaJC 2 bij Bjorn Kuipers en Delta Sport – GVVV bij Danny. Het was heel anders van opzet dan nu, want ik floot toen in groep 2. Je moest dan vlaggen in de hoofdklasse en mocht dan ook bij de 2e elftallen vlaggen. Een leuke ervaring, want bij de nu wat oudere groep van betaald voetbalscheidsrechter heb ik ook wel eens gevlagd. Had wel vond ik zijn charmes. En je leerde er ook van. Ik kwam er dus achter dat vlaggen heel veel concentratie vergt en dus intens is.

Nu, anno 2021, moeten we ons druk maken om wel of geen prikkie, wel of geen 1.50 meter, wel of geen feesten, maar wel op de tribune bij je club, kortom zaken die belangrijker zijn dan een transfer van een speler. Ook hier is het gebruik van je gezonde boerenverstand de leidraad.

Nee dan een andere multimiljonair: gewoon vlaggen bij zijn zoontje, als betrokken vader en ouder. Zo kan het dus ook. Ook intens.

Succes in het nieuwe seizoen, Ben Wirken