Beste fluitvrienden

01 - 10 - 2018

Inmiddels is het 1 oktober en is de eerste serie bekerwedstrijden weer achter de rug. Ook de eerste wedstrijden in de competitie 2018 – 2019 zijn gespeeld. Kortom: we zijn weer lekker aan de gang.

 

Aan mij de taak om een column te schrijven over zaken die ons bezig houden op het voetbalgebied maar zo aan het begin van het seizoen gebeuren er zoveel dingen dat het onmogelijk is alles de revue te laten passeren. Ik wil het dan ook met name hebben over iconen in de voetbalwereld. Iedereen heeft wel een icoon in het huidige voetbal of uit het verleden en als ik naar mezelf kijk was dat in mijn jeugdjaren Ruud Krol maar is de focus tegenwoordig meer gericht op onze collega-scheidsrechters. Maar wat is nu een icoon. Volgens Wikipedia (de moderne uitgave van ‘de dikke Van Dale’) is één van de omschrijving van dat begrip: “Iemand die dient als boegbeeld voor een bepaald gedachtegoed of bepaalde overtuiging, hetzij positief, hetzij negatief.” Laten wij het maar vooral over de positieve kant hebben.

De KNVB heeft aangegeven eens per jaar stil te staan bij het afscheid van iconen in de voetbalwereld en zo zal dat op 13 oktober na de wedstrijd tegen Duitsland het geval zijn van Raphael van der Vaart en Dirk Kuyt. Wesley Sneijder is hen echter al voor gegaan want hij heeft in de wedstrijd tegen Peru zijn moment gehad. Stuk voor stuk zijn dit spelers die jaren geleden het predicaat talent hadden. Een predicaat wat na deze drie (en er zijn er nog meer hoor) vele andere spelers hebben gehad waarbij ik persoonlijk het idee hebben dat ze nooit uit zullen groeien tot een icoon. Voorbeelden daarvan zijn Memphis Depay en Luuk de Jong. Zal Frenkie de Jong over een aantal jaren ook tot de iconen behoren? Er wordt nu door veel mensen (niet iedereen) heel positief over hem geschreven en gesproken maar gaat het niet te snel? Laten we onze pareltjes koesteren en niet te snel laten vertrekken naar het buitenland.

Dan hebben we ook nog iconen waar het op lijkt dat we er nooit afscheid van willen / kunnen nemen. Guus Hiddink, 71 jaar gaat naar het olympisch team van China en de even oude Dick Advocaat die FC Utrecht onder zijn hoede gaat nemen. Volgens hem om zijn teleurstelling van afgelopen seizoen weg te werken maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de heer Van Seumeren weer flink met de buidel heeft staan wapperen. Ik hoop voor Dick en FC Utrecht dat hij nu in ieder geval een beter resultaat gaat behalen.

 

Als we deze gegevens nu eens gaan betrekken op het scheidsrechterswereldje of misschien wel op onze eigen GSV, waar komen we dan uit? Wanneer we het dan hebben over iconen dan hebben we er natuurlijk wel een aantal. Zonder mensen te kort te doen wil ik hierbij toch Cees Duijzer en Melt Haak noemen waarbij de laatste zeker ook een icoon is onder de scheidsrechters. Als we het over talenten hebben dan zijn die er in het verleden ook zeker geweest maar de laatste jaren staan we wat dat betreft wat droog. Let wel: Iedereen heeft talenten en ieder ventileert dat op zijn niveau maar als we het hebben over leden die mogelijk door kunnen stromen naar de hoogste regionen van het amateurvoetbal of misschien nog wel hoger dan komen we er de laatste jaren bekaaid af. Toch zie ik nu tijdens onze training regelmatig hele jonge jongens lopen waarvan ik het idee heb dat ze heel hoog kunnen komen. Natuurlijk hebben we met Willem nu al een scheidsrechter die zijn debuut heeft gemaakt in de derde divisie maar er zijn er zeker meer die dat kunnen halen (volgens mij). Laten we die mensen vooral verwelkomen en koesteren. Het scheidsrechterskorps en ook de GSV zou een boost van jonge talenten heel goed kunnen gebruiken. En wie weet zit er wel een toekomstige Björn Kuipers bij. Om zover te komen is een goede spelregelkennis en een goede conditie toch wel een minimale vereiste en wat de spelregels betreft hebben we ook nu bij de themabijeenkomsten weer gezien dat het zeker niet bij iedereen op een goed niveau is. Uiteraard kunnen we onze site als hulpmiddel gebruiken om dat op hoger niveau te brengen en misschien dat onze gast op 9 oktober ons ook nog wat bij kan brengen. Ik hoop dan ook dat de opkomst groot zal zijn. Eigenlijk hoop ik dat ook iedere keer bij de training waar onze trainers toch iedere keer weer hun uiterste best doen om een leuke en gevarieerde training op te zetten maar waar de opkomst (met zo’n 15 man) toch wat aan de lage kant blijft. Om eerlijk te zijn heb ik persoonlijk ook niet altijd zin om te gaan trainen maar als we eenmaal bezig zijn is het heerlijk en het geeft veel voldoening als je na afloop onder de douche staat. Laten we vooral iedereen zoveel mogelijk proberen te motiveren om te komen en iedereen een goed gevoel geven bij die training en na afloop aan de bar.

 

Rest mij tot slot niets anders dan iedereen een heel fijn seizoen te wensen.

Ron Collé