bestuurskamer

01 - 05 - 2023

Tot voor kort wist ik dit niet, maar op pagina 33 van het handboek arbitrage veldvoetbal 2022-'23 staat: "De scheidsrechter is verplicht na afloop van de wedstrijd de bestuurskamer te bezoeken. Het is onwenselijk en niet passend in ons beleid van openheid, wanneer dit wordt nagelaten. De scheidsrechter dient binnen 45 minuten na het laatste fluitsignaal in de bestuurskamer aanwezig te zijn. In uitzonderlijke gevallen kan een bezoek aan de bestuurskamer worden overgeslagen."
Vorig seizoen was ik na een ontzettend leuk seizoen helaas gedegradeerd naar groep G, omdat ik te weinig wedstrijden had gefloten. Zo ben ik (weer) terecht gekomen in de kelderklasse van de standaardelftallen. Daarnaast mag ik meer 2e elftallen en <23 elftallen leiden. Op zich zegt dit niks en kun je overal ontzettend goed ontvangen worden door diverse verenigingen. Dat is ook dit seizoen diverse keren gebeurd, maar helaas merk ik dit seizoen wel een tendens. En wellicht is dit iets dat al enkele jaren speelt. De <23 elftallen worden bij veel verenigingen op een late tijdstip ingepland waardoor het complex vrijwel uitgestorven is als je arriveert. Sowieso is de bestuurskamer gesloten. Steeds meer zondagsverenigingen hebben een zaterdag standaardelftal als 'opleidingsteam'. Echter zie je dan niemand van het bestuur en sowieso is er dan geen bestuurskamer open. Het is toch heel bijzonder dat ik van 17 december tot 15 april geen bestuurskamer van de binnenkant heb gezien, omdat of niemand aanwezig was of dat deze gesloten was.
Als laatste bijzonder moment van dit seizoen was na een wedstrijd van een 2e elftal. Hierbij moest ik zelf mijn spullen zoeken om naar huis te kunnen gaan. Gelukkig kreeg ik van een collega (club)scheidsrechter nog wat drinken, want anders ging ik met dorst naar huis rijden. Op zulke dagen, ondanks een leuke wedstrijd, vraag ik mijzelf weleens af of ik dan niet liever bij mijn gezin ben i.p.v. omgeven worden door gedesinteresseerde mensen die je aan je lot over laten.
Helaas beseffen niet alle verengingen wat de richtlijnen zijn van de KNVB. En daarnaast wordt sowieso niet altijd beseft dat wij ook onze vrije middag opofferen om een wedstrijd te kunnen leiden. Dan past daar wel wat waardering bij met een goede ontvangst, een gesprek, drinken en evt. een versnapering.  
Ik hoop en verwacht, noem me misschien naïef, dat dit in de toekomst beter zal gaan.
Ondertussen hoop ik volgend jaar weer een stapje hoger te fluiten en weer net zo'n leuk seizoen te draaien als vorig seizoen.
Iedereen een fijn afsluiting van het seizoen en alvast een fijne vakantie.
Jochem van Akooij