Bezieling

01 - 02 - 2022

Bezieling.

 

Van een aantal leden heb ik de afgelopen weken te horen gekregen dat ze het jammer vinden dat elke column gaat over het Coronavirus en niet meer over onze hobby. Dus heb ik even terug gekeken en moet ik ze gelijk geven. Uiteraard is er wel de verzachtende omstandigheid dat het virus in het dagelijks leven alles opslokte, zelfs onze hobby, maar laten we maar eens kijken of we weer wat meer over sport kunnen schrijven. Het virus zal tenslotte nooit meer helemaal verdwijnen en we zullen het normale leven toch weer op moeten pakken. Gelukkig hebben we afgelopen week vanuit Den Haag weer groen licht gehad om te gaan trainen en zijn er weer wedstrijden mogelijk met publiek. Dit alles wel onder strikte voorwaarden.

 

De eredivisie is inmiddels weer opgestart waarbij een aantal verenigingen het moeten doen met wat minder spelers omdat die in Afrika voor de Afrika cup spelen. Een toernooi wat niet geheel van een leien dakje verloopt. Zo worden er verkeerde volksliederen gespeeld en laat het verloop van de wedstrijden veel te wensen over. Ik heb ongeveer de eerste tien wedstrijden gevolgd, daarna ben ik afgehaakt. Wat een niveau. Bij elke wedstrijd maximaal 1 doelpunt en totaal geen bezieling. Voordeel is wel dat het spannend blijft. Het doet me denken aan een uitspraak van een zeer bekend voetballer: ”Als je elke wedstrijd met één doelpunt verschil wint dan wordt je kampioen”. Ook voor de arbiters in het warme Afrika verloopt het niet allemaal zoals het hoort te verlopen. Zo wist een scheidsrechter de tweede helft van een wedstrijd drie keer af te fluiten voor het einde. In eerste instantie floot hij na 85 minuten af, na de hervatting nog eens in de 89e minuut en uiteindelijk toen de spelers binnen in het ijsbad zaten uiteindelijk ook voor het einde. Achteraf bleek de arbiter van dienst last te hebben van een zonnesteek al is dat uiteraard niet te controleren op waarheid door ons of de betrokken spelers. Over een aantal jaren zal het waarschijnlijk gaan leiden tot quizvragen.

 

Bij een gebrek aan voetbalwedstrijden afgelopen week kwam ik tijdens het zappen per ongeluk terecht bij een andere sport. De finale tennis voor mannen vanuit Australië tussen Nadal en Medvedev. Tijdens deze lange zit van ruim 5 uur was het één en al genieten. Wat een topsport en wat een ambiance. Van de eerste tot de laatste minuut volledige inzet. Daar kunnen de huidige voetballers nog een voorbeeld aan nemen. De afgelopen weken heb ik me met steeds meer regelmaat zitten ergeren aan de mentaliteit van de voetballers. Schreeuwen bij elke actie, ook als ze niet geraakt worden. Met als allergrootste pias Lasandro Martinez die het presteerde om na een vermeende overtreding eerst door te rollen buiten het veld en vervolgens weer terug te rollen. Een schande. Ook bijzonder vreemd dat hier door de arbitrage niet tegen wordt opgetreden. Een duidelijk geval van spelbederf. Voor elke fan van PSV zat de arbitrage al niet mee die middag en dan is dit gedrag alleen maar provocerend.

Elke fan van PSV zal zeggen dat de bal duidelijk over de lijn was en elke fan van Ajax zal zeggen dat het niet zo was. En als het goed is zal elke neutrale man of vrouw, waar wij als scheidsrechter ook onder vallen, zeggen dat het niet met 100% zekerheid te zeggen is of de bal over de lijn was. En dat betekent dat de arbitrage goed heeft gehandeld.

 

Dat het niet altijd makkelijk is de juiste beslissing te nemen en dat je het nooit iedereen naar de zin kan maken, is de laatste weken / maanden meermaals gebleken. Kijk maar naar de politiek de laatste maanden, of naar de perikelen rond The Voice, maar ook naar de beslissing van Heracles om Rai Vloet mee te laten voetballen. Van een ander, veel minder ernstig kaliber, is de beslissing van scheidsrechter Marco Serra die na wat discutabele beslissingen na afloop van de wedstrijd al huilend zijn excuses aan kwam bieden aan de spelers van AC Milan. Gevolg is een schorsing en degradatie voor deze scheidsrechter. Het loont dus niet altijd om je fouten te erkennen maar soms kan het geen kwaad.

 

Ik wens elke voetballiefhebber vooral heel veel plezier bij deel 2 van de competitie.

Ron Collé