Blik op volgend seizoen

02 - 05 - 2024

Het seizoen loopt teneinde. Oftewel bijna tijd voor de kers op de taart met nacompetitiewedstrijden. Eerst wordt nog bepaald wie kampioen wordt, periodetitel verovert en degradeert. 
Dit seizoen is, net als vorig seizoen, een versterkte degradatie. Hierdoor zijn er veel spanningen bij bijna elke wedstrijd tot het einde van het seizoen.
Mijn collega scheidsrechters hebben zich de afgelopen periode uitstekend ingespannen met columns en berichten in de regionale media. Want extra spanningen bij wedstrijden zijn prima, en logisch, maar laten we even normaal tegen elkaar doen. 
We leven in een land waar vrijheid van meningsuiting gelukkig aanwezig is. Maar ook in een land waar social media van enorm invloed is. Dit in positieve - als in negatieve zin.
Bij zowel de spelers, trainers als scheidsrechters worden elke wedstrijd meerdere fouten gemaakt per wedstrijd. De één speelt voor een resultaat en de ander voor het zo goed mogelijk leiden van een mooie wedstrijd waarbij enkele keren per seizoen gerapporteerd wordt voor mogelijk een promotie.
Daarover gesproken zijn er volgend seizoen qua spelregels waarschijnlijk weer weinig veranderingen. Echter gaat het rapportagesysteem op de schop. Ook moeten we weer, ouderwets, een conditietest ondergaan waar ik in mijn vorige column reeds over heb gehad.
Dat het rapportagesysteem verandert, is geen verrassing. Voorheen kreeg je minimaal 3 rapporten, moest je spelregeltoets doen, bijeenkomst bijwonen en minimaal x-aantal wedstrijden leiden per seizoen.
De spelregeltoets en minimaal x-aantal wedstrijden leiden blijft hetzelfde. Echter nu krijg je een begeleider die je adviseert en helpt voor, tijdens en na de wedstrijd. Daarnaast kun je ook reflectieverslagen schrijven om je zelf te verbeteren als scheidsrechter.
Een interactie met je begeleider vind ik een  positieve ontwikkeling. Net als een conditietest, zodat het helpt om dichter op de spelsituatie aanwezig te zijn tijdens een wedstrijd.
Al met al een positieve ontwikkeling, maar ik vind nog steeds dat 1 kanttekening aangemerkt moet blijven worden. 
Je blijft afhankelijk van een mening van minimaal 2 onafhankelijke personen. Als je een standaard elftal fluit, zien toch  al gauw minimaal 40 mensen deze wedstrijd (spelers, staf en toeschouwers) 
Een optie zou zijn om dan te minimaliseren van social media en dan je mening te geven via een vragenlijst. Hoe je dit alles optimaal kunt inrichten, weet ik nog niet.
Wel weet ik dat dit al eens vaker is geopperd tijdens werkgroepen en andere bijeenkomsten.
Hopelijk is dit iets voor de toekomst.
Voor nu wens ik jullie allemaal een geweldig einde van het seizoen en een fijne zomervakantie!
Jochem van Akooij