Contrast

02 - 08 - 2018

"Definitie van contrast is "het verschil tussen tegenstellingen. Bijvoorbeeld tussen licht en donker of tussen twee kleuren, tussen personen. Een hoog contrast duidt op een groot verschil, zwart en wit, dag en nacht. Een laag contrast duidt op weinig verschil: grijs-tinten onderling bijvoorbeeld."

Dit woord gebruik ik bijna nooit, maar moest er deze zomerstop veel aan denken. Denk aan de extreme droogte en hitte in Nederland, terwijl het normaal gesproken vrij nat en een stuk koeler is.
Momenteel ben ik met mijn gezin op vakantie naar Mallorca. Op de heenreis zaten 3 meiden voor ons in het vliegruig die een week gingen stappen in El Arenal. "Wat een contrast" dacht ik.  Mijn voorgaande 5 keren dat ik Mallorca bezocht, deed ik dat ook en nu ging ik heerlijk genieten met mijn vrouw en dochter op een resort ten oosten van Mallorca.
Op sportgebied waren ook groot contrasten. Wie had 10 jaar geleden kunnen bedenken dat we een F1 coureur uit Nederland zouden hebben die in structureel in de (sub)top van dit geldlustige sportevenement? En wie had gedacht dat er 2 Nederlanders in de top 5 van de Tour de France zouden rijden en ieder jaar winnen 1 of meerdere Nederlanders een touretappe. We hebben ruim 10 jaar gehoord dat Pieter Weening (2005) de laatste Nederlander is die een Touretappe heeft gewonnen. En onze hoop was alleen gevestigd op een Boogerd of Erik Dekker. Dit alles heeft natuurlijk te maken met talent maar ook innovatie van de sport als talentontwikkeling.
In grote contrast is natuurlijk de afwezigheid van het Nederlandse elftal op zowel het EK (2016) als WK (2018). Sinds 1988 waren we er altijd bij, op een deceptie in 2002 na. Maar het grootste contrast was toch de VAR met onze Dennis Makkelie in één van de hoofdrollen. Dat was ondenkbaar in de tijden van de ouderwetse Sepp Blatter. De VAR heeft zeker zijn toegevoegde waarde bewezen. Alleen ben ik van mening dat zijn vrijheid te beperkt is. Deze mag zich richten op 5 punten, maar heeft een scheidsrechter niet bij veel punten hulp nodig? Daarnaast vind ik bijvoorbeeld dat Brazilië een penalty verdiende tegen België na een overtreding van Kompany. Iedereen had dezelfde mening dus hoe kan de scheidsrechter en/of VAR overruled worden? Al met al kan wel geconcludeerd worden dat de VAR een succes was maar er moet nog wel één en al aan verbeterd worden.
Als we kijken naar onze eigen wereldje is er géén contrast te bespeuren. Voorlopig blijft alles bij het oude en worden we beoordeeld op enkele rapporten van rapporteurs. Vorig jaar promoveerde ik onverwachts en handhaafde ik me dit haar. Ik heb 3 rapporten gehad en mijn veruit beste rapport werd geseponeerd doordat de beste man was gestopt met rapporteren halverwege het seizoen. Daardoor werd ik beoordeeld op slecht 2 meetmomenten oftewel slechts 10% van mijn wedstrijden. Dit is een beeld van al vééle jaren.
Enkele jaren geleden heb ik in een klankbordgroep gezeten van de KNVB en COVS. We kwamen tot de conclusie dat we veel meer meningen moesten ondervangen zodat we een eerlijk en duidelijk beeld van een scheidsrechter zouden krijgen. Hoe dit samengesteld moest worden was nog onduidelijk (bijvoorbeeld door een app?) Maar het was duidelijk dat we per wedstrijd de mening moesten krijgen van beide teams  (spelers, aanvoerders, teamleiders, supporters, coaches, rapporteurs, etc.) Tot op heden is hier nog niks mee gebeurd, maar ik blijf me hiervoor wel hard maken. Want op deze manier blijft een geluksfactor de boventoon voeren of iemand promoveert of degradeert. En men  zou in deze tijden gebruik moeten maken van de technologieën om een eerlijk en duidelijk beeld te krijgen hoe een amateurscheidsrechter presenteert.

Jochem van Akooij