Corona

02 - 04 - 2020

Sinds op donderdag 27 februari in Tilburg de eerste coronapatiënt werd gediagnostiseerd is er veel veranderd in Nederland.

Waar in eerste instantie de Nederlanders nog laconiek reageerden op het nieuws en gewoon doorgingen met hun normale leven, is (vrijwel) iedereen nu wel doordrongen van de ernst van de situatie. Er zijn inmiddels veel beperkende maatregelen genomen door het kabinet op voorspraak van de deskundigen en het RIVM. Veel mensen werken inmiddels niet meer of ze werken thuis, de scholen zijn gesloten, de horecabedrijven zijn gesloten, de seksclubs en sauna’s zijn gesloten, de kapper is gesloten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Supermarkten mogen, na eerst compleet leeggehamsterd te zijn, nog maar een beperkt aantal klanten toelaten om zo de veiligheid voor zowel klant als personeel te kunnen waarborgen. Binnen één maand is Nederland compleet veranderd van een vrij land naar een land dat in de tang zit van het coronavirus.

Al vrij snel werden alle sportevenementen en wedstrijden stilgelegd door het kabinet. Uiteraard moest de KNVB hierin mee en dus wordt er ook niet meer gevoetbald. Eergisteren is bekend gemaakt dat het kabinet de maatregelen verlengd heeft tot 28 april. De KNVB heeft vervolgens bekend gemaakt dat alle amateurcompetities niet uitgespeeld worden. Het seizoen 2019-2020 wordt geschrapt en er wordt in het seizoen 2020-2021 gestart in dezelfde competities met dezelfde tegenstanders. Geen promoties en degradaties dus. Voor de ene club gelukkig, voor de andere club een sportieve tegenvaller.

En ook onze hobby moest eraan geloven. Alle sportclubs zijn gesloten en dus ook onze eigen GSV. Zonder wedstrijden zijn er ook geen scheidsrechters nodig. Dit betekent concreet; niet trainen, niet kaarten, geen dartstoernooi, geen vrijwilligersavond en geen algemene ledenvergadering. Dus ook het sociale leven van de scheidsrechters ligt op dit moment helaas stil. Sportief gezien is er momenteel geen duidelijkheid voor de (assistent) scheidsrechters. De KNVB heeft in al haar wijsheid besloten om eerst te gaan inventariseren of er een aantal van ons van de zaterdag naar de zondag willen of andersom. Of misschien wil er wel iemand stoppen of van de jeugd naar de senioren. Kortom, ze willen niet net als bij de amateurvoetballers zeggen dat we in het seizoen 2020-2021 exact hetzelfde beginnen als in seizoen 2019-2020. Waarom weet niemand, maar zelf denken ze zo met een breed gedragen plan te komen. Een plan waar individuen van gaan profiteren en waar individuen door geraakt zullen worden. En zo zullen er in de scheidsrechterswereld weer verhalen de wereld in worden gebracht van vriendjespolitiek en andere roddel en achterklap. Je zou denken dat we daar in deze crisis geen behoefte aan hebben. Mijn tip voor de KNVB; begin gewoon het nieuwe seizoen zoals het seizoen dat nu uit de boeken geschrapt wordt. Ook dan zullen er individuen het slachtoffer zijn, maar is het gemakkelijker uit te leggen.

Ik wens alle scheidsrechters en iedereen die hun lief zijn veel gezondheid toe!

Sjors de Jong