De amateurscheidsrechter

30 - 07 - 2019

Soms vraag ik me af hoe de rest van de wereld tegen de amateurscheidsrechter aankijkt. Zijn wij de zielige mannetjes die thuis niets te vertellen hebben en ons daarom zaterdags in een zwart (geel, paars, groen, oranje, blauw…) pak hijsen om een middagje ‘de baas’ te spelen? Dat gevoel hebben in ieder geval veel supporters van clubs die op een bedenkelijk niveau in de marge van het amateurvoetbal spelen.

Soms denk ik ook weleens dat je echt niet goed bij je hoofd moet zijn om vanuit de regio Gorinchem helemaal naar Zeeuws Vlaanderen te rijden om daar op een erbarmelijk slecht veld een wedstrijd te fluiten die helemaal nergens meer omgaat. En toch pakken we elke zaterdag onze tas met verschillende kleuren tenues om er weer lekker een middagje tegenaan te gaan.

Binnen onze scheidsrechtersvereniging GSV in Gorinchem lopen momenteel een aantal amateurscheidsrechters te trainen op maandag en woensdag. Daar waar amateurclubs echt helemaal stil gelegd worden in de zomer wordt bij ons de trainingsarbeid verdubbeld richting de eerste bekerwedstrijden. En niet een beetje ronddollen met partijtje voetbal, maar echt trainen. Sterker worden, sneller worden en zo vooruitgang boeken. Voor de hoogst fluitende collega scheidsrechters wacht als heel snel de FIFA-test weer. Niet presteren is op een lager niveau fluiten.

Wat ook geweldig is bij een scheidsrechtersvereniging zijn de discussies in de kleedkamer en later in de kantine onder het genot van een balletje en een biertje (….ja, we zijn net mensen). In deze tijd gaat dat onder andere over het niveau waar we op fluiten, maar ook over de aanstellingen die we krijgen. De KNVB heeft in al haar wijsheid besloten om meer ‘op maat’ aan te gaan stellen. Dit betekent onder andere dat je blij moet worden als scheidsrechter als je op een niveau lager een derby of belangrijke wedstrijd krijgt. Nou, dat gaat wat chagrijn opleveren komend seizoen kan ik je zeggen.

Waar het verder onlangs over ging was het aantal wedstrijden dat je niet bent aangesteld. Voor een aantal collega’s onvoorstelbaar. Maar dat hebben we met elkaar in het verleden zelf veroorzaakt denk ik. Veel en laat afzeggen door scheidsrechters is schering en inslag. Om deze wedstrijden dan toch te kunnen ‘bescheidsrechteren’ heeft de KNVB veel scheidsrechters op ‘de bank’ zitten om als invaller de gaten te kunnen vullen. Kwestie van eigen schuld dikke bult. Toch vonden een aantal van ons dat we op zaterdagmorgen nog wel een wedstrijd zouden moeten krijgen. Met meer dan 300.000 wedstrijden per zaterdag en veel te weinig scheidsrechters is het toch vreemd dat niet elke scheidsrechters een wedstrijd heeft. Op de vraag of wij dan de wedstrijden zouden moeten krijgen van verenigingsscheidsrechters die ook rekening gehouden hebben met het fluiten van een wedstrijd ontstond er een discussie. Ik persoonlijk vind een KNVB scheidsrechter zeker niet belangrijker dan een verenigingsscheidsrechter.

Wat wel een heel interessante vraag is, is of scheidsrechters afgerekend moeten worden op het aantal gefloten wedstrijden of op het aantal beschikbare zaterdagen. Nu kan een scheidsrechter degraderen (of niet promoveren) omdat hij niet voldoende wedstrijden gefloten heeft terwijl de KNVB hem gewoon een aantal zaterdagen niet heeft aangesteld. Ik kijk alweer uit naar deze discussie na de volgende training.

Sjors de Jong