De amateurscheidsrechter (1)

03 - 10 - 2019

In maart van dit jaar schreef ik over de personen achter scheids en in augustus schreef onze collega Sjors de Jong een column met dezelfde titel als ik die nu gegeven heb. Ik wil hier eigenlijk verder op in gaan.

 

Ik fluit nu ongeveer 15 jaar en sinds het begin zijn er altijd signalen dat de KNVB een tekort heeft aan scheidsrechters. De exacte cijfers heb ik nooit ingezien, maar wat ik wel zie is dat sowieso voor vrijwel iedere club het moeilijk is om clubscheidsrechters te vinden. Voor de scheidsrechters  die fluiten voor de KNVB lijkt er een tendens in zijn gekomen. In het verleden kreeg je sowieso elk beschikbare zaterdag of zondag een wedstrijd toegewezen. Dit kon een 1e elftal zijn, een 4e elftal of een jeugdelftal.

 

In mijn vorige column schreef ik Ik hoop dat ik nog vele jaren mijn hobby kan blijven uitoefenen op het niveau dat bepaalt is door de rapportages en niet door het aantal wedstrijden zoals dat nu is vastgelegd.”  In mijn groep moest je 20 wedstrijden gefloten hebben om te kunnen promoveren. Ondanks dat ik vorig seizoen opnieuw vader ben geworden, ben ik toch nog 22 zaterdagen beschikbaar geweest om een wedstrijd te mogen leiden. Ik heb gebeld, gemaild en bijna gesmeekt om een aanstelling. Op 1 keer na, werd elke keer mijn wens genegeerd. Uiteindelijk heb ik minder dan 20 wedstrijden gefloten. De eindresultaat was dat ik ‘dik’ 1e ben geworden in mijn groep, maar helaas wint kwantiteit het van kwaliteit. Kortom ben ik niet gepromoveerd.

 

Je kunt je voorstellen dat in deze moderne tijd van big data dat de KNVB hier wel iets mee moet gaan doen. Waarom zo bureaucratisch en gebruik maken van statische (geen statistische) cijfers. Ga mee in deze moderne tijd qua rapportages, flexibiliteit, inlevingsvermogen en ontwikkeling.

 

Ik hoopte via de COVS inbreng te krijgen om dit bespreekbaar te maken tijdens hun jaarlijks gesprek met de KNVB. Dit is ook op de agenda gezet, maar het enige wat ik kreeg te horen was Eind augustus hebben wij overleg gehad met de KNVB en is ook de groepsindeling, promotie- en degradatieregeling ter sprake gekomen. De KNVB heeft hier duidelijk aangegeven dat ze willen vasthouden aan scheidsrechters in de hoogste klassen die wekelijks beschikbaar zijn.” Je kunt dus helaas weinig met dit antwoord.

 

De vraagt komt dan ook op of ik een eenling ben die dit probleem heeft of niet? Zijn er meer lotgenoten oftewel scheidsrechters met een jong gezin? Moet ik niet zeuren en mijn jonge gezin vrijwel elke weekend een middag in de steek laten? Of kies ik ervoor om af en toe te fluiten met de grote kans, in dit huidig systeem, dat ik niet promoveer?

Ik kies dan voorlopig voor het laatste. Mijn gezin is het mooiste wat er is en wanneer er tijd is, kies ik voor de mooiste sporthobby

Ondanks dat 12 oktober a.s. pas mijn 1e wedstrijd van het seizoen wordt, heb ik weer veel zin in de wedstrijden die ik dit seizoen mag leiden.

 

Jochem van Akooij