De conditietest

31 - 08 - 2023

Herinner je de tijd nog dat we met nervositeit naar de club gingen voor de jaarlijkse conditietest? De tijden zijn veranderd, en ook de manier waarop onze conditie beoordeeld wordt. Laten we even teruggaan in de tijd en ons verdiepen in de conditietesten voor amateurscheidsrechters van vroeger.

In het verleden was het  een soort ritueel voor iedere scheidsrechter om zich voor te bereiden op de gevreesde conditietest. Bij de GSV werden we in de weken voor de test altijd ‘opgetraind’ zodat iedereen de test zou kunnen halen. In mijn eerste jaren op het scoutingveldje op Mollenburg met Rini Gremmen als trainer. Later nam Jan van Klaveren het over. Zelf heb ik de beruchte 12 -minuten loop net niet meegemaakt, maar werd ik scheidsrechter in het shuttle-run-tijdperk. Het was niet alleen een test van uithoudingsvermogen, maar ook van mentale kracht en vastberadenheid.

De 12 minutenloop, die in het verleden door mijn vader gelopen moest worden, hield veel amateurscheidsrechters wakker. Toch was de opdracht simpel, ren zoveel mogelijk in 12 minuten tijd. Maar het was een enorme uitdaging om in een constant tempo te lopen en de vermoeidheid te negeren. De shuttlerun bracht een andere uitputting met zich mee en was naar mijn mening een betere test voor scheidsrechters omdat het de praktijk wat beter benaderde. Sprinten tussen keerpunten met tussendoor een korte rust en dat vervolgens steeds sneller en sneller.

Na de shuttlerun test heeft de KNVB in al haar wijsheid besloten om de conditietesten af te schaffen voor de niet zo hoog fluitende amateurscheidsrechters en alleen de top (amateur)scheidsrechters nog conditioneel te testen. De andere scheidsrechters werden door de rapporteurs beoordeeld.

Op 9 augustus werd voor de top (amateur)scheidsrechters tijdens onze training de FIFA-test geoefend. Onze trainer had een zelfde test, op een iets minder niveau, uitgezet voor de rest van de scheidsrechters. Dit bleek een test te zijn voor de conditietest die volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid terug zal gaan komen voor alle amateurscheidsrechters.

Ik ben benieuwd hoeveel scheidsrechters, van ons zwaar vergrijsde korps, de conditietest laten lopen en met scheidsrechter pensioen zullen gaan. Uiteraard zullen onze trainers, onder de bezielende leiding van Henk van Hoogdalem, ons de juiste training geven om de test te halen. Kom dus vooral vanaf aanstaande woensdag trainen, een goede voorbereiding is het halve werk.

Conditionele beul, Sjors