Einde in zicht?(3)

01 - 12 - 2021

Beste sportvrienden,
Ten eerste begin ik inmiddels een hekel te krijgen aan de titel van deze column. Voor de 4e maal schrijf ik over Corona, terwijl ik 1x het maximale vind. Ik wil liever met een kritische noot schrijven over onze geweldige hobby en alles wat daar speelt.
Ten tweede is onze vrees helaas werkelijkheid geworden. Weer ligt het voetbal, en bijna alle amateursporten, stil. Op het moment dat ik deze column schrijf, vergadert de 2e kamer in Den Haag nog over de genomen maatregelen van afgelopen vrijdag 26 november. Van 17.00 - 05.00 uur mag je niet sporten. Of beter gezegd mag je niet meer sporten op een sportaccommodatie. Ook niet in de buitenlucht. Een vriend van me speelt tennis en staat zijn singles af te werken op 23,77 meter van zijn tegenstander. Heel bijzonder. Men is bang voor het reizen van de sportende mensen en dat ze na afloop wat gaan drinken in de kantine. Dus daarom wordt alles afgesloten en gaat men met z'n allen thuis zitten. Zeg mij maar wat wijsheid is, maar mijn gevoel zegt dat deze reglement wel heel erg krom is.
De KNVB had voor komend weekend alles afgelast voor de A-categorie. De onderbouwing waarom B-categorie niet, begreep ik niet helemaal. Iets van wel of niet trainen?? Clubs kunnen komend weekend onderling afspreken om nog wel een competitiewedstrijd te spelen. Ik heb daarom het geluk dat ik zaterdag naar Sint Annaland mag voor WHS 1 - Duiveland 1.
Ik verwacht dat na komend weekend wel definitief winterstop is. En ik denk dat dat dan ook het beste is. Laten we hopen dat dat de cijfers snel positiever worden, zodat we in de 3e week van januari 2022 weer verder kunnen gaan. En laten we dan hopen dat de KNVB besluit om t/m juni door te spelen, zodat we niet veel doordeweeks moeten inhalen.
Echter zegt mijn onderbuikgevoel dat voor een langere tijd de competities stil zullen liggen, want met 20.000 besmettingen per dag en 2200 in het ziekenhuis zullen de cijfers niet snel naar beneden gaan naar een niveau waardoor wij ons weer vrij kunnen bewegen.
Vrij bewegen..... in afgelopen 1,5 jaar ben ik blijven sporten en heb ik alleen na mijn operatie 6 weken niet gesport. Door Corona en de avondklok heb ik een hometrainer en een loopband gekocht. Hier is sindskort een mountainbike bijgekomen. Kortom ik kan heerlijk en gevarieerd  2 tot 4 keer per week blijven sporten. Maar natuurlijk ga ik mijn hobby weer missen voor de komende weken/maanden. Wat was ik blij dat ik op 18 september, na bijna 1,5 jaar, weer een wedstrijd mocht fluiten. Door diverse omstandigheden heb ik niet wekelijks kunnen fluiten en ben ik niet echt in een ritme terecht gekomen. En wellicht kwam het o.a. daardoor dat ik enkele weken geleden een blessure voelde aankomen in de 10e minuut van de 2e helft. Het was volop regen, kunstgrasveld en misschien door het ontbreken van de ritme voelde ik een hamstringblessure opkomen. Door anders en minder explosief te lopen, heb ik het eruit kunnen lopen. Maar het kan natuurlijk ook de leeftijd zijn ????
Door de maanden heen las ik toch vrij veel verslagen waarin scheidsrechters geblesseerd raakten. Dat zegt misschien niks en wellicht heeft ritme en corona hier niks mee te maken, maar het zette mij wel aan het denken. Het maakte mij wel bewust dat ik mijn gezicht toch weer eens moet laten zien op een training van onze mooie scheidsrechtervereniging. Onze trainers geven ons goede oefenstof voor op het voetbalveld. Hier kan hardlopen op de weg, loopband, fietsen op de hometrainer of mountainbike niet tegen op.
Hopelijk tot snel en liefst in januari op de voetbalvelden.
Met sportieve groet,
Jochem van Akooij