Einde in zicht(2)

01 - 06 - 2021

Beste sportvrienden,
Dit keer een gedeeltelijk positieve insteek ondanks dat de titel hetzelfde is als in juni & december 2020. De titel is 3-ledig:
1) einde in zicht v.w.b. Corona? 
Dat geloof ik niet. Corona zal in mogelijk verschillende mutaties blijven bestaan. Maar doordat steeds meer mensen worden gevaccineerd, wordt de kans op besmetting verder geminimaliseerd. Virologen en WHO melden dat als meer dan 70% van de bevolking is gevaccineerd, er gesproken kan worden van een groepsimmuniteit. Dit is ook afhankelijk van de doeltreffendheid van het vaccin. 
In de toekomst zullen we misschien nog jaarlijks een vaccinatie moeten halen i.p.v. een griepprik, maar hopelijk kunnen we vanaf de zomer terug naar het normaal. Velen van jullie zal al een oproep hebben gehad voor een vaccinatie en ik hoop deze week te kunnen plannen voor mijn prik aangezien ik uit 1979 kom. De versoepelingen zijn ingezet en ik hoop en verwacht dat we straks weer vrij kunnen reizen, festivals kunnen bezoeken, bioscopen en ook restaurants of een kroeg. In eerste instantie zal dit met een corona paspoort of met een negatieve test zijn, maar ook dat verwacht ik dat dat in toekomst zal verdwijnen. Daarnaast mogen we straks weer een voetbalwedstrijd bezoeken of onze wedstrijden fluiten. Nog even de cijfers:
2 december 2020:                                  
-532.000 besmettingen
-9504 sterfgevallen
-1408 verpleegafdeling
-502 op IC
27 mei 2021:
-1.630.000 besmettingen
-17.576 sterfgevallen
-971 verpleegafdeling
-541 op IC
2) einde in zicht v.w.b. schouderblessure?
We zijn hopelijk halverwege. In 2015 had ik een ongeluk tijdens een volleybalwedstrijd. Ik viel ongelukkig op mijn rechterschouder.  De maanden/jaren erna heb ik lopen tobben hiermee en hielp fysiotherapie helaas niet. Na een echo en mri-scan werd er besloten om mij halverwege 2017 te laten opereren. In eerste instantie leek de operatie geslaagd en kon ik op een gegeven moment alles weer. Helaas kwamen de klachten eind 2019 terug. In 2020 heb ik weer intensief fysiotherapie gevolgd. Helaas was dit wederom zonder resultaat. Eind 2020 was de conclusie dat ik door dezelfde arts en dezelfde operatie een oplossing zou kunnen bieden. Andere optie was een 2nd opinion. Na wat vooronderzoek ben ik terechtgekomen in Rijswijk bij Bergman kliniek en hij adviseerde mij ook een operatie met een iets andere aanpak voor mijn instabiele schouder. Op 10 maart heeft dit plaatsgevonden. Na 6 weken mitella, ga ik beginnen met fysiotherapie. We krijgen tussendoor nog een CT-scan en dan hopen we over 3-6 maanden volledig hersteld te zijn. Hardlopen doe ik gelukkig alweer, maar je merkt dat, wanneer je 2 maanden niet gesport hebt, je conditie hard achteruitgaat. In september hoop ik weer mijn eerst (beker)wedstrijd te mogen fluiten. Dat betekent dan dat ik 1,5 jaar(!!) geen wedstrijd meer heb gefloten door die vervelende Corona.
3) einde in zicht v.wb. super league?
Dat kunnen we eenvoudig(?) ja op zeggen. 6 Engelse, 3 Spaanse en 3 Italiaanse clubs dachten een league op te kunnen richten buiten de eigen competitie om. Met name Real Madrid en Juventus zijn hier de drijvende krachten achter. Reden voor dit alles is geld, geld, geld en nog eens geld. Gelukkig zijn er supporters wereldwijd opgestaan om dit idiote idee tegen te houden. Desalniettemin is voetbal in mijn ogen al jaren dood door de commercie i.c.m. clubeigenaren en torenhoge schulden. Als je in Nederland of Duitsland schulden hebt als betaald voetbalorganisatie moet je dit met een structureel plan z.s.m. oplossen. In de rest van Europa mag je schulden blijven maken zonder al te veel consequenties. Real Madrid en Barcelona hebben eigenlijk geen bestaansrecht, maar mogen door blijven modderen.  De UEFA heeft jaren geleden het financial fairsysteem opgericht, maar ook daar worden de 'grote jongens' niet mee gestraft. En als ze gestraft dreigen te worden, stappen ze naar de CAS en loopt het met een sisser af. 
9 van de 12 clubs zijn al uit de super league gestapt en hebben een boete gekregen van de UEFA oftewel een sisser. De drie overgebleven clubs (Juventus, Barcelona en Juventus) krijgen nog een fikse straf aldus de voorzitter van de UEFA Aleksander Ceferin. 
Helaas verwacht ik dat dit wederom met een sisser afloopt. Als de UEFA echt een statement wil maken, laat je deze clubs 2 jaar lang geen Europees voetbal spelen. Dan wil in iedergeval weinig spelers meer naar deze clubs met misselijkmakende voorzitters/eigenaren.
Ik voorspel nu al dat in december, wanneer ik mijn volgende column schrijf, deze 3 clubs gewoon in de champions league spelen.
 
Ik hoop dan wel weer te kunnen schrijven wat er gebeurt op de amateurvelden en over ontwikkelingen bij de KNVB.
Fijne zomer en tot volgend seizoen.
 
Jochem van Akooij