Frenkie Frenkie Frenkie en de Toto KNVB Bekerfinale

21 - 04 - 2021

Dinsdagavond 20 april 2021 tijdens de persconferentie werd er met geen woord gerept over het openstellen van de volledige (voetbal)sport voor mensen van 27 jaar en ouder helaas. Dit betekent dat de huidige planning van 11 mei blijft staan. Teleurstellend uiteraard. Zal er voordat iedereen ‘opgetraind’ is nog voldoende tijd zijn om met elkaar de strijd om de Regiocup nog aan te gaan, of zal dit plan ook nog in duigen vallen? De tijd zal leren of we de zoveelste teleurstelling van deze pandemie nog te verwerken zullen krijgen als sporters van 27 jaar en ouder.

Gelukkig gebeuren er ook veel mooie dingen in de voetbalsport. Frenkie de Jong gaf afgelopen zaterdag voetballes in de finale van de Coppa del Rey tussen Ath. Bilbao en Barcelona. Prachtig om te zien hoe hij op zijn geheel eigen wijze over het veld danste en voetbalsterren als Griezman en Messi mee liet delen door ze niet te missen kansen te gunnen. Wij ‘De Jongetjes’ vinden het namelijk net zo leuk om anderen te laten scoren dan zelf alleen maar doelpunten te maken. Ik vond het een genot om te zien dat net als in het verleden Ajacieden als Koeman, Dest en De Jong Barcelona aan een hoofdprijs hebben kunnen helpen.

Het toetje van het weekend was natuurlijk de Nederlandse Toto KNVB Bekerfinale in De Kuip die voor de gelegenheid een was omgebouwd in Arnhemse/Amsterdamse stijl. En die Arnhemse stijl vond eigenlijk niemand echt heel erg, maar dat De Kuip werd opgesierd door het wit-rood-wit met de letters AJAX dat deed pijn bij veel Rotterdamse voetballiefhebbers. Vaak zijn finales niet van die hele beste wedstrijden en dat was zondag ook weer zo. Waar ik me als scheidsrechter enorm aan geërgerd heb, was collega Björn Kuipers. Op de één of andere manier probeerde hij de wedstrijd op een ‘Bas Nijhuis-achtige’ manier te leiden. En dat pakte niet zo heel goed uit wat mij betreft. Jammer dat een groot scheidsrechter als Kuipers niet gewoon zijn eigen wedstrijd fluit. Volgens mij is er namelijk niets mis met fluiten voor overduidelijke overtredingen en het trekken van gele kaarten voor overtredingen die daar om vragen. Als je als KNVB een finale op een dergelijke manier wilt laten fluiten, dan kan je beter het origineel (Bas Nijhuis) laten fluiten dan een scheidsrechter vol te stoppen met instructies over hoe je het wilt hebben. Kuipers had hier zelf natuurlijk nooit in mee moeten gaan en gewoon de wedstrijd op zijn eigen manier moeten leiden. Laten we hopen dat de KNVB één van de beste scheidsrechter ter wereld de kampioenswedstrijd van Ajax laat fluiten. Want wat mij betreft is Danny Makkelie inmiddels beter dan Björn.