Herhaling van zetten

04 - 12 - 2019

Midden jaren 80 kwam ik door mijn werk in aanraking met de Engelse wetgeving. Met name op het gebied van omgaan met voetbalvandalisme waren ze ons toen al daar aan de overkant van de Noordzee vele lichtjaren voor. Hoezo dan?

Gewoon, ze hebben daar een voetbalwet, simpel een wet die alles regelt wanneer het verkeerd gaat bij een voetbalwedstrijd op het gebied van veiligheid, vandalisme, hooligans en andere zaken. Overtreed je deze wet: geen nood hoor, gewoon naar het politiebureau komen en figuurlijk dan, strafregels schrijven dat je nooit meer de boel zal vernielen of nooit meer drank of drugs zal gebruiken. Werk dus aan de winkel, getuige de berichten die na ieder weekend helaas in de krant staan.

We zijn ca 40 jaar verder en hier in Nederland is er gelukkig niets veranderd, getuige de gebeurtenissen bij FC Den Bosch. Ook worden en werden krokodillentranen gezien, want: “o, o, wat erg”. De kern van het geheel is, dat we aan symptoombestrijding doen en niet de zaak bij de wortel aanpakken, n.l. normvervaging, gedragsverandering en niet vergeten: handhaven van de regels, hoe maakt me niet zoveel uit. Ik zag met kromme tenen onze Mark de bal terugkaatsen naar ons, de burger, want “we moeten veranderen”. Nu kan ik me daar van alles bij voorstellen, maar niet dat “wij alleen moeten veranderen”.

Maar er is een aanvalsplan gemaakt met hele slimme camera’s en vooral veel sociale controle, hoe is nog onbekend. Wel volgens de moderne techniek: Apps’ om anoniem te bellen, de privacy wordt anders bekeken en niet te vergeten de opvoedkundige straffen (?). Opvoeden: is dit niet een gewone taak van de ouders: bij de basis beginnen: thuis. Ook thuis zijn er regels en als je die niet naleeft, zal er waarschijnlijk ook een sanctie zijn, hoop ik.

Wel mis ik in het plan: discriminatie van homo’s, transgenders en andere mensen die niet aan een bepaalde maatstaf voldoen of ik heb er overheen gelezen. En als ik de foto van de K.N.V.B.-ledenraad zie, staat daar maar 1 vrouw op. Daar wordt geen woord over gerept. Hoe gaan we het 10-jarig stadionverbod handhaven en wie gaat dat doen? Optie: een paar uur met het leger tijgeren op de hei en klimmen en klauteren. Is die energie in ieder geval weg.

Klein bruggetje dus naar het voetbal: als er ouders langs de lijn staan die van alles roepen, gebaren maken en scheidsrechters uitschelden, krijgen de toekomstige “hooligans” hier alleen de voeding van de opvoeding te zien. Want: het gedrag is normaal, want mijn vader en moeder doen het ook, zoals vechten in een kinder-speelpaleis of iets vernielen als je geen vreugdevuur mag maken.

Een kleine minderheid krijgt het soms voor elkaar om, goed of fout, iets te veranderen. Waren we in alles maar zo snel.

Of moeten teruggaan naar de goeie ouwe tijd: gewoon je melden dus op woensdagmiddag op het politiebureau, omdat je belletje had geroetsjt. Dat kon nog zonder camera’s en privacywetgeving.

Ik ben ervoor

Ben Wirken