Het begin van het einde

01 - 11 - 2017

Zaterdag 15 juli was voor mij het begin van het seizoen 2017-2018 met de wedstrijd FC Dordrecht tegen een regioteam. Ik heb deze wedstrijd inmiddels een aantal keren mogen leiden, met normaal mijn vrienden Henk van Hoogdalem en Anton van den Diepstraten als mijn assistenten. En gelukkig waren ze er ook deze keer weer gezellig bij op een zonovergoten sportpark in Waardenburg.

Anton en ik gaan inmiddels qua fluiten vele vele vele jaren terug. In mijn periode als wedstrijdsecretaris bij mijn cluppie SVS'65 had ik structureel een tekort aan scheidsrechters. Ik heb toen een aantal mensen zover weten te krijgen dat ze een scheidsrechterscursus zouden gaan doen bij  de Gorinchemse Scheidsrechters Vereniging. Heidi van Beest, Johan Melkert (die viel helaas op het laatst af)  en Anton van den Diepstraten behoorden tot de topscheidsrechters in spé. De enige voorwaarde om te gaan was wel dat ik zelf ook mee op cursus zou gaan. Anton en ik hebben na de BOS-cursus ook samen de SO-II en de rapporteurscursus gedaan. We weten dus alles beter, maar kunnen dat wel onderbouwen met diploma's en getuigschriften. Na een aantal seizoenen samen, kwam vriend Henk van Hoogdalem erbij die ons trio naadloos compleet maakte. We hebben inmiddels als trio veel leuke wedstrijden mogen leiden. Van FC Dordrecht tot Jong PSV en van een jubileumwedstrijd van ons cluppie SVS'65 tot een benefietwedstrijd voor Sijmen. Een ander hoogtepunt was dat we inmiddels twee jaar overwinterd hebben in het Zuid-Spaanse Marbella. Al met al fantastische jaren.

Helaas komt aan al dat moois een einde. Een aantal jaren geleden stopte mijn maat Anton met fluiten in de top van het jeugdvoetbal en ging hij als scheidsrechterbegeleider verder. We was hij nog beschikbaar in ons supertrio als vlagger en spelregelorakel. Afgelopen jaar moest ook vriend Henk besluiten om te stoppen met fluiten in de top van het jeugdvoetbal. Zijn knie blijkt dusdanig versleten dat hij niet elke week meer optimaal kan presteren en dat verdienen de jeugdteams van Ajax, PSV, Feyenoord en FC Utrecht niet vond Henk. Gelukkig vlagt hij nog wel in ons gelegenheidstrio en fluit hij zo nu en dan een wedstrijdje bij SVS'65.

En toen was het ineens 15 juli 2017. Vol goede moed en met veel zin begonnen we aan onze warming-up, zwaaiden we naar de vele scheidsrechters die bij ons kwamen kijken (voor € 5,- per kaartje of niet Sjaak?) en leidde we als trio een heerlijke wedstrijd. Terug in de kleedkamer vertelde mijn maat Anton met wie ik mijn hele scheidsrechterscarrière heb doorlopen dat het zijn laatste wedstrijd was. En ook al zijn we met z'n drieën hele stoere mannen, moest ik toch een traantje wegpinken. Was dit echt het einde of kunnen we Anton nog overhalen mee te gaan naar Marbella en bij ècht bijzondere wedstrijden in ons trio te blijven acteren.

Een verdrietige maar dankbare... Sjors