In de Schijnwerpers: De vergeten held

01 - 02 - 2024

Onder het motto beter goed gejat dan slecht geschreven wil ik jullie graag mee nemen in onderstaande column. Uiteraard schrijf ik normaal gesproken zelf een column maar in De Metro las ik onderstaande. Ik vond dit zo treffend dat ik heb besloten deze te plaatsen.

Veel leesplezier.

Ron Collé

In de Schijnwerpers: De vergeten held.

Wanneer het laatste fluitsignaal weerklinkt en het gejuich van de menigte langzaam wegebt, vervaagt vaak de rol van een stille held die deel uitmaakt van het schouwspel. Deze held op het veld, de voetbalscheidsrechter, is een figuur die in de schaduw van de spelers en de glorie van de wedstrijd staat. Maar zonder deze onbezongen helden zou het drama van het voetbal nooit tot zijn recht komen.

Stel je de intense druk voor waaronder een scheidsrechter staat. Hij is de onpartijdige poortwachter van gerechtigheid in het heetst van de strijd. Zijn beslissingen kunnen het verloop van een wedstrijd veranderen en soms zelfs de loop van geschiedenis schrijven. Met enkel milliseconden om te reageren op gebeurtenissen die zich voor zijn ogen ontvouwen, rust de last van eerlijkheid en integriteit zwaar op zijn (of haar) schouders.

De scheidsrechter is een meester in het interpreteren van de regels van het spel en deze interpretatie vergt een combinatie van onmiddellijk inzicht en ervaring. Maar zijn rol gaat verder dan enkel het handhaven van de regels. Hij is een bemiddelaar tussen rivaliserende teams, een bron van kalmering in momenten van oplopende spanning. De scheidsrechter moet kalm blijven te midden van de chaos en druk en zijn aanwezigheid moet geruststellend zijn voor zowel spelers als fans.

Ondankbare rol

Hoewel fans soms hun frustratie uiten als de scheidsrechter een beslissing neemt die niet in hun voordeel lijkt te zijn, blijft hij standvastig. Hij weet dat zijn rol vaak ondankbaar is en dat hij het nooit voor iedereen goed kan doen. Maar toch blijft hij de wedstrijd leiden met een vastberadenheid die bewondering verdient.

De scheidsrechter verdient een lofzang die verder reikt dan de 90 minuten op het veld. Hij is de spil die het wiel van het voetbalspel soepel laat draaien. Zijn toewijding aan eerlijkheid, zijn vermogen om kalm te blijven onder druk en zijn onopvallende maar onmisbare aanwezigheid maken hem tot een onzichtbare held in het hart van elke wedstrijd.

Dus laten we de volgende keer als we een voetbalwedstrijd bekijken, niet vergeten om een moment stil te staan bij de scheidsrechter. Laten we zijn inzet en toewijding erkennen, wetende dat achter elk fluitsignaal en elke beslissing een verhaal van moed schuilt. De voetbalscheidsrechter verdient zijn eigen moment in de schijnwerpers, want zonder hem zou het spel niet hetzelfde zijn.