Interpretatie

01 - 03 - 2023

Interpretatie, beoordeling

Deze woorden worden veel gebruikt. Vooral in spelregels, het wordt het bekende “grijze gebied”.

Als je kijkt naar een betekenis: “eigen uitleg van wat je waarneemt “of ” gezichtspunt” of “inschatting”. Dat is het eigenlijk ook niet helder:  Het woord ”eigen”…..

 

Soms bekruipt mij het gevoel dat we ( scheidsrechters) te gemakkelijk de eigen uitleg als DE uitleg beschouwen. Bas TV Nijhuis weet er alles van. En dan praat ik niet over de z.g. hoofdblessures, die te pas en te onpas op het veld plaatsvinden.

Ik word wel eens gevraagd wie “die stomme regels “ heeft verzonnen. Ik moet zeggen dat ik dit zelf ook af en toe denk, maar als neutraal toehoorder heb ik uitgelegd hoe het zit met spelregelwijzigingen etc. bij de FIFA.

Deze instantie heeft ook een eigen manier van interpreteren van regels als het gaat om geld. Kijk maar naar de sponsering door Saoedi-Arabië van het vrouwen WK: vrouwen hebben daar geen rechten maar wel geld naar het WK in Nieuwe Zeeland.

 

Maar een tien met een griffel was er voor de interpretatie van Pol van Boekel, door de speler van Ajax geen kaart te geven toen hij een onder-shirt liet zien dat betrekking had op de speler van Vitesse die omgekomen was bij de aardbevingen in Turkije. Zo kan het ook. Regels zijn er om vanaf te wijken…. Dus hanteren.

 

In Europa hadden onze topclubs ook hun eigen interpretatie van de spelregels als het gaat om sportief  verliezen, incasseren dat het minder is of gaat en natuurlijk iedereen de schuld geven behalve zichzelf. Gewoon na afloop een lekker potje matten en huilen want, o wat zijn we  benadeeld. Gewoon met droge ogen verklaren dat het gedrag normaal is en het erbij hoort. Afschminken heeft een eigen interpretatie. En er was weer een grote halve zool die op het veld kwam, maar zich verrekend had aan de nog grotere doelman van Sevilla. Ik vraag toch af: wie controleert er tegenwoordig op vuurwerk, in het algemeen en op alle velden en hoe controleer je of iemand een stadionverbod heeft. Volgens mij heet dat wegkijken onder het motto: “het is niet te doen”. In de jaren 80 moest ik een student begeleiden en die had een proefschrift gemaakt over voetbalwetten in Engeland. Toen was daar al een meldingsplicht etc. Maar ja, we hebben voor polderen ook een 10 met een griffel.

 

Ook een teken van (on)sportiviteit was zichtbaar op een filmpje waar vrouwen de scheidsrechter achterna zaten omdat hij geen strafschop gaf of bij een standaard 5e klasse waarin de bal niet gebruikt werd maar ledematen en het hoofd van een speler of afgelopen zaterdag nog werd de scheidsrechter in Tilburg achterna gezeten omdat men het niet eens was met een rode kaart.

 

Janus van Peenen zei het zo mooi in het AD: ‘Het voorbeeld is op televisie”.

 

Eigen interpretatie en spelregels: geen goed huwelijk.

 

Succes!!

 

Ben Wirken