Is voetbal nog voetbal

01 - 12 - 2022

Hoppa, daar zie ik al wat nekharen die omhoog gaan staan. Nee, ik wil de sport niet helemaal af gaan zeiken. Wel wil ik graag een kritische noot plaatsen bij de mooiste en grootste sport ter wereld. 

Ik zie gelijk een aantal personen een blik werpen richting mij van ben je wel lekker Kuijntjes. Ik ga de sport niet afzeiken, maar ik wil toch graag mijn mening delen over de grootste en mooiste ter wereld.

Voetbal is een contactsport. Een goede tackle op de bal of een flinke beuk uitdelen, dat hoort bij voetbal. Daar kan ik als voetballiefhebber en scheidsrechter erg van genieten. Maar de trend in de sport is in mijn ogen helaas aan het veranderen. Ik zie in veel wedstrijden in het amateur of betaald voetbalspelers elkaar proberen kaarten aan te naaien. Word je geraakt aan je been, net doen of je in gezicht geraakt wordt en creperen van de pijn. Krijg je per ongeluk een zacht tikje: Duik naar de grond en doe als of je onthoofd wordt, misschien trapt de arbitrage erin.

Ik heb afgelopen tijd de Nederlandse handbal heren gevolgd en ik moet zeggen deze sport kan mij steeds meer bekoren. Bij handbal zie je geen aanstelgedrag althans nog niet in zulke grote getale. Het is een mooi schone sport waarbij fel en hard spel niet wordt geschuwd door spelers, blessures faken en spelers elkaar een kaart aan naaien is (nog) niet aan de orde.

Hoe kunnen we dit gedrag stoppen op de voetbalvelden? Want wees nou eerlijk dit gedrag willen we toch niet op de velden zien. Eerlijk gezegd ik heb ook niet de wijsheid in pacht maar ik stel voor om dit gedrag direct aan te pakken, eerst met verbale en non-verbale communicatie, werkt dit niet, dan maar over gaan tot disciplinaire maatregelen.

Beste voetballers, kunnen jullie ons het voetbal weer teruggeven zoals voetbal gespeeld moet worden, of blijven jullie liever als stervende zwanen ter aarde storten na een klein tikje, met daarbij het doel een tegenstander een kaart aan te naaien? 

Groeten, Willem Kuijntjes