Karakter

01 - 10 - 2022

Karakter. Volgens de dikke van Daele uit Sluis betekent dit: ” aardinborstgemoed, vastheid “

 

Ik werd echter van de week wakker met een bericht, dat mijn karakter deed fronsen. Wat was het geval? Bij onze topclub in Amsterdam, werd geconstateerd bij een Championsleage wedstrijd dat de doelen 10 cm te laag waren???. Ik moest het wel 2 keer lezen. Nu ben ik als scheidsrechter niet altijd uitgerust met een meetlat, maar op een spelregelavond vroeg een cursist of je alle zaken op het veld moest controleren. Ik antwoordde dat je er vanuit mag gaan dat alles klopt. Maar ja, nu het in Amsterdam zelfs het niet klopt…Worden nu alle wedstrijden van Jong Ajax in de Divisie ongeldig verklaart? Dan heeft mijn cluppie geluk! Ik denk dat het muisje en het staartje wel voorbij komen.

 

Karakter is ook het volhouden, op wat voor manier dan ook, zodat je wel net iets kan eten, maar de kachel uit moet laten, anders gaan de euro’s mee de schoorsteen uit. Dit bruggetje is gemaakt nu naar de sportclubs. Vanwege de hoge kosten mogen alleen de senioren douchen en alleen na een wedstrijd. De jeugd moet dat thuis doen en de vicieuze cirkel is rond, want thuis rijzen de kosten ook de pan uit. Nee, je kunt beter buiten Nederland vertellen wat er moet gebeuren met de wereldproblemen, zodat je hier niets hoeft te verantwoorden. Volgens mij zijn er speleregels daarvoor. Maar zoals gebruikelijk worden deze tijdens de wedstrijden veranderd. Gek dat mensen opstandig worden, met alle gevolgen van dien in bv een sportwedstrijd.

 

Een helaas verkeerd voorbeeld hiervan is een gestaakte wedstrijd in Friesland tussen 2 elftallen, waarbij de nodige rode kaarten, 5, voor de thuisploeg vielen met als kers op de taart: de politie moest komen optreden. Zij hebben spelers en begeleiders en supporters van de bezoekers veilig naar huis kunnen brengen. Zo ook een trainer die de dienstdoende man met de fluit met een niet nader genoemd lichaamsdeel vergeleek, omdat hij een strafschop gaf wegens een vermeende handsbal.

De trainer toonde aan dat hij karakter had, want hij beaamde het strafbare feit volmondig. De fluitist van dienst had ook karakter want hij lepelde de spelregels over hands zo op dat ik me afvroeg of hij een autocue voor zijn neus had. Ik weet zeker dat de VAR van dienst baalde dat hij dit moest melden, maar regels zijn regels. Buiten de lijntjes kleuren is soms lastig en als je dan karakter toont, wordt vriendelijk doch dringend gevraagd om alles weer uit te gummen. Nee dan zeg je gewoon: stel me maar niet meer aan in Europa, ik fluit lekker dan in Nederland. Das ook karakter.

 

Nee gelukkig zijn we weer begonnen met de beker en 1e competitiewedstrijd. Als ik nu de kranten lees, vliegen rode kaarten door het beeld, zijn we bijna wereldkampioen, heeft een dame met alles wat gebroken en geschaafd zou kunnen zijn, de hele wielerwereld verbaasd door gewoon wereldkampioen te worden, heeft onze nationale knuffel cross/mountainbiker/wielrenner zichzelf in de voet geschoten, door wat luidruchtige bakvissen de stuipen op het lijf te jagen en vervolgens even een verhaaltje moest vertellen op het politiebureau. Welke definitie van karakter op deze 3 items van toepassing zijn, mag U zelf bepalen.

 

Feit is wel dat de dikke van Daele uit Sluis de definities goed omschreven heeft.

 

Succes.

Ben Wirken