Lastige klanten en rookgordijnen

02 - 10 - 2023

Regelmatig komt het voor dat ik op maandag in de kranten lees dat er weer wedstrijden gestaakt zijn in het amateurvoetbal. Neen, niet door het gooien van lege of volle bierglazen, maar door het gedrag van de soms over het paard getilde heren voetballers en officials. Kijk ook maar eens op de site van de COVS bij extern. Gegarandeerd dat er wat op staat. En dan praat ik niet eens over het gedrag van gemaskerde liefhebbers en/of “supporters” in Amsterdam en van Twente bij RKC. Jammer want ik zag door de rook de wedstrijd niet meer. Ik zag zondagavond na de veldslag in Amsterdam ook de Madrileense derby: er gebeurde daar helemaal niets. Nog geen papiertje werd er gegooid.

 

Gewoon niet eens zijn met een beslissing, lekker elkaar klappen verkopen omdat de eer is aangetast, door het gedrag van de bank: kortom gewoon “business as usual”… Nog 2 weken geleden, moest er een scheidsrechter aan derden vragen de politie te bellen, omdat hij zich niet veilig voelde na een uit de hand gelopen wedstrijd.

 

Nu hebben we daar bij de KNVB een instantie voor die tuchtzaken heet. Zij beoordelen dus de binnengekomen zaken en vinden daar iets van. Los van alle emoties en rationele gedachten heb ik wel eens de indruk dat straffen soms iets geks is. Ik weet wel dat bewijs aanleveren één is maar goed bewijs is soms geen twee. Samen naar de tuchtcommissie gaan en zeggen dat er echt niets aan de hand was en dat de scheidsrechter het vooral verkeerd heeft gezien.

 

Men heeft de regels aangescherpt t.a.v. wangedrag tegenover scheidsrechters. We doen net of het iets nieuws is, maar ik heb beelden van ca 10 jaar geleden waarin onze tv-Bas gewoon geel geeft voor het niet eens zijn met een beslissing op een “niet normale manier”. Voor een ander praktijkvoorbeeld: kijk eens naar de samenvatting van de stadsderby van vorige week zaterdag.

Op een thema-avond kwam ook dit onderwerp ter sprake. Wat doen we met vuurwerk vooraf, bierdrinkende supporters langs de lijn, het getier en geroep tegen tegenstanders? Ja scheids, ga er maar aan staan. We moeten al zoveel, toch?

 

Het onderwerp waar we niet over uitgepraat raakten, was de handsbal. Wanneer is het onnatuurlijk, hoe bescherm ik mezelf, handen achter de rug bij verdedigers (dit is m.i. onnatuurlijk), hoe hoog is schouderhoogte? Kortom ook hier weer: prettige wedstrijd scheidsrechter.

 

Al deze items van het vak scheidsrechter maken het toch wel een boeiend vak. Handelen naar bevindingen, toepassen van speleregels en last but not least: jezelf blijven.

 

Valt soms niet mee met al die lastige klanten en de rookgordijnen.

 

Ben Wirken