Mooi, die rechte rug van Frenkie de Jong!

01 - 09 - 2022

De transfermarkt is gesloten. De Nederlandse betaald voetbalclubs hebben 661 keer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om spelers aan te trekken en/of te verkopen. Binnen het amateurvoetbal waren er 1.323 internationale overschrijvingen. 940 spelers kwamen naar Nederland en 383 spelers gaan hun geluk beproeven in een buitenlandse competitie.

Ik vind het echt ongelofelijk wat er in deze transferperiode allemaal is gebeurd. Als je alleen al kijkt hoeveel transfers er geweest zijn bij de traditionele top 3; Ajax, Feyenoord en PSV. Bij Feyenoord hebben ze volgens mij drie spelers overgehouden van het vorige seizoen en zijn er een stuk of 14 bijgekomen. Toen ik de voorronde van de Champions League keek naar PSV – Monaco herkende ik er ook niet zoveel meer. En Ajax heeft in financieel opzicht alle Nederlandse records verbroken volgens mij.

Gisteren, 31 augustus, de laatste dag van de Nederlandse transferperiode. Feyenoord was wel zo’n beetje uitgewinkeld volgens mij. Bij PSV zaten en zitten ze vandaag nog met samengeknepen billetjes over Gakpo en Sangaré die nog naar Engeland kunnen transfereren. Gakpo lijkt in ieder geval, op advies van Louis van Gaal, in Eindhoven te blijven tot na het WK. Bij Ajax is alles nog véél gekker op de laatste transferdag. Na het staken van Anthony door géén trainingen meer bij te wonen en géén wedstrijden meer te spelen bij Ajax heeft hij zijn droomtransfer gekregen naar Manchester United. Helaas doet slecht voorbeeld slecht volgen. Ook Kudus (Everton) en Alvarèz (Chelsea) hebben besloten niet meer op de training te verschijnen om zo een transfer naar het 4 x zoveel betalende Engeland te bewerkstelligen.

Bij Ajax krijgen de ‘werkweigeraars’ een boete van € 50.000,- per dag. Bij Groningen was Mark-Jan Fledderus heel duidelijk toen Strand Larssen ook niet op de training verscheen. Hij belde hem en zei ‘als je niet komt trainen dan neem ik de telefoon niet meer op en ben je na 1 september sowieso speler van Groningen’.

Spelers tekenen met hun volle verstand lucratieve contracten, kussen voor de media hun nieuwe shirt en logo en vinden dat ze er bij de eerstvolgende aanbieding uit Engeland of Spanje onderuit moeten kunnen. Vaak kan dat uiteraard tegen de juiste vergoeding, maar zo tegen het einde van de transfermarkt moet men ook begrijpen dat Ajax zonder Kudus en Alvarèz veel minder kans heeft op overwintering in de Champions League en ze daarom gewoon netjes moeten komen trainen en hun wedstrijden moeten spelen (of bankzitten). Andersom moeten clubs ook de contracten met hun spelers respecteren en niet de hele zomer proberen om spelers tegen hun wil te verkopen of hen een salarisverlaging door de strot te duwen. Mooi, die rechte rug van Frenkie de Jong!